Sağlık

Aşı randevuları iptal oluyor

Aşılamada Türkiye 2’incisi olan Çanakkale’de BionTech aşı tedarikinde sıkıntılar yaşanması nedeniyle randevular iptal ediliyor.

Aşılamada Türkiye 2’incisi olan Çanakkale’de BionTech aşı tedarikinde sıkıntılar yaşanması nedeniyle randevular iptal ediliyor. Vatandaşlara randevuların ileri tarihe alındığı Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen mesajla bildirildi.

Aşı sıkıntısı sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde, “BioNTech aşılarında tedarik sorununun yaşanacağını açıklamış, sorunun çözümüne ilişkin ise “Çarşamba günü aşacağımız bir gelişme var. BioNTech aşısının üretiminde yaşanan aksama sebebiyle ülkemize sevkiyatta birkaç gün azalma olacak. Bu aşıyı tercih edenlerin aşı olmaya randevu almadan gelmemesini rica ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Koca’nın açıklamalarının ardından beklenen oldu. BionTech aşılarının tedariğinde sıkıntılar yaşanınca aşı randevuları da geçtiğimiz gün bakanlıkça iptal edildi.  Aşı uygulamasının artması için çeşitli kampanyalar ve projeler de bir yandan yürütülüyor. Buna karşın randevularını alan kentliler randevularının iptal olduğunu öğrenince şok oldu. Bakanlık tarafından gönderilen mesajla aşı randevularının iptal olduğunu öğrenen vatandaşlar yeni aşı randevularının 1 hafta sonraya ertelendiğini gördü. Bakanlık tarafından gönderilen mesajın yanında vatandaşların aşı randevuları için hastanelere gitmesini önlemek amacıyla sağlık personelleri vatandaşları arayarak iptal olan ve ileri traihe ertelen randevular hakkında bilgi verdi. Sağlık personelleri tarafından Biontech aşısının pazartesi gününden itibaren yeniden yapılacağı belirtildi. Ayrıca sağlık personelleri Sinovac aşılarında şu an bir sorun yaşanmadığını da belirtti.

RANDEVULAR ERTELENDİ
Kamu ve özel hastaneler, ilçe sağlık müdürlükleri ve aile sağlık merkezlerinde Biontech aşısı randevusu olan vatandaşların randevuları iptal edildi. Merkezlerde sadece Sinovac aşısı yapılıyor. Aşıda ikinci olan Çanakkale’de bugüne kadar toplam 719 bin 649 doz aşı yapıldı. Bu aşılardan 361 bini ilk doz, 286 bini ise ikinci dozdan oluşuyor. Çanakkale’nin aşılama oranı ise yüzde 81,3 olarak kaydedildi. Ölüm ve vaka sayıları artarken aşılamanın da hız kesmeden devam etmesi bekleniyor.

AŞI BAŞVURUSU
Korona aşısının seyrinde ilerlemesi için aşılamada randevu sistemi uygulanıyor. Vatandaşlar, COVID-19 aşısına ilişkin durumunu e-Nabız hesabından veya 2023'e kısa mesaj göndererek öğrenebiliyor.  Aşı olacak grupta yer alan kişiler randevu işlemi için MHRS uygulamasında başvuru yaparak, randevu tarihi geldiğinde randevu aldığı sağlık kuruluşuna giderek aşı olabilecek. Aşıyı uygulayan sağlık personeli tarafından vatandaşın ikinci doz randevusunu da oluşturuluyor.  Oluşturulan ikinci doz randevusunun bilgileri de kısa mesajla iletilecek. Öte yandan vatandaşlar aşı uygulaması için, MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevularını değiştirilebiliyor. Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden https://www.mhrs.gov.tr/ veya 182’den randevu alınarak başvuru yapılabiliyor. MHRS Web’den randevu almak için; Daha önceden üyelik kaydınız yok ise “Randevu Al” butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandan “Üye Ol” seçeneğini tıklayarak üyelik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer üyeliğiniz mevcut ise kimlik numaranız ve şifrenizle istediğiniz hastane ve hekimi seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz. MHRS mobilde randevu almak için ise akıllı cihazınızın uygulama marketinden MHRS uygulamasını indirerek üyelik kaydınız yoksa oluşturabilir, var ise kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak randevunuzu alabilirsiniz. Korona virüs aşısı randevusu için, sisteme giriş yapıldıktan sonra “Hastane randevusu al” seçeneği üzerinden “Genel Arama” ardından “Covid-19 aşı” seçeneğini tıklayarak gerekli bilgileri girmeniz gerekiyor.

Muzaffer Cirtel