Sağlık

Eski devlet hastanesini aratmıyor

Hastane sayısının azalması, ÇOMÜ Araştırma Hastanesi’nin pandemi hastanesine dönüşmesi nedeniyle merkezde devlete ait sadece Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi kaldı.

Hastane sayısının azalması, ÇOMÜ Araştırma Hastanesi’nin pandemi hastanesine dönüşmesi nedeniyle merkezde devlete ait sadece Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi kaldı. Burada yaşanan yığılma ve aylar sonrasına verilen randevu nedeniyle hastalar daha önce Anadolu Hastanesi olan ve isim değişikliği ile Medical Park Hastanesi’ne dönüşen özle hastaneye akın ediyor. Yaşanan yığılma nedeniyle hastane içinde sosyal mesafenin kalmadığı, hastalarla iyice ilgilenmediği yönünde şikayetler geliyor. Yönetim zafiyetinin de yaşandığı belirtilen hastanede şikayetçi olan vatandaşlar sosyal medyada “Medical Park Çanakkale Hastanesi tam bir eski devlet hastanesi yazık paralara” diyerek tepkilerini dile getirdi.  
 
Çanakkale’de sağlık alanına yaşanan sorunlar gittikçe büyüyor. Çanakkale Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı hatalar nedeniyle kenttin en büyük sorunu sağlık alanında yaşanmaya başlandı. Nüfus sayısı artıp hastane sayısının azaldığı örnek il Çanakkale gösteriliyor. İl merkezinde daha önce Çanakkale Devlet Hastanesi, Askeri Hastane, Esenler’de bulunan Bahattin ve Huriye Demircioğlu Hastanesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve Truva caddesinde bulunan özel hastane bulunuyordu. Daha sonra Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nin yapılması ile şehir merkezindeki devlet hastanesi, askeri hastane ve Bahattin Huriye Demircioğlu Hastanesi boşaltıldı. Boşaltılan buradaki binalar ise kaderine terkedildi.
Nüfusu her geçen gün artken kentte hastane sayısının düşmesi hastalara kaosu yaşatıyor. Geçen süre içinde şehir merkezinin kenarında ÇOMÜ Araştırma Hastanesi kalmıştı. Bu hastanenin de pandemi hastanesine dönüştürülmesinin ardından hastalara tek seçenek Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi kaldı. Hastaların devlet hastanesine akın etmesi ile buradaki hastane yükün altında kalkamaz oldu. Hem polikliniklerde hem de acil serviste yığılmalar yaşanıyor. Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi bu yığılmalarla başa çıkmak için büyük çaba harcarken, hastalara verilen hizmet kalitesi ister istemez düşüyor. Bu da sonradan başka sorunları beraberinde getiriyor.
 
3 HASTANE BİNASI BOŞ DURUYOR
Hergün can almaya devam eden virüs, yazın biteceği beklenirken daha da arttı. Virüsün Türkiye’de etkili olduğu Mart ayında önlemler alınmaya başlandı. Her ilde karantina hastanesi kurulması hazırlıkları yapıldığı dönemde gözler Çanakkale şehir merkezine çevrilmişti.
Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi yapıldıktan sonra eski devlet hastanesinde birkaç poliklinik açık bırakıldı geri kalanı tamamen boşaltıldı. Aynı şekilde Esenler mahallesinde bulunan Bahattin ve Huriye Demircioğlu ek binası ise tamamen boşaltıldı. Geniş alan üzerine kurulan ve büyük bahçesi bulunan bu ek binanın kaderi ne olacağı belli olmazken, yeni bir öneri konuşulmuştu. Hızla yayılan koronavirüsün için bu hastanenin karantina hastanesi yapılması istenmişti. Bunun yanında başka bir öneri de Sağlık İl Müdürlüğü’ne devredilen eski askeri hastanesi de gündeme gelmişti.
Yapılan tüm öneri ve isteklere rağmen Çanakkale Sağlık Müdürlüğü ve yetkili kurumlar, ÇOMÜ Araştırma Hastanesi’ni pandemi hastanesine çevirdi. ÇOMÜ Hastanesi’nin pandemi hastanesine çevrilmesinin ardından kentteki tüm hastalar Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne gitmek zorunda kaldı. Şehir dışında bulunan ve ulaşımı da zor olan bu hastaneye vatandaşlar akın edince, hastanede yoğunluk her geçen gün arttı. Başta acil servis olmak üzere koridorlar hastalarla dolu. Sağlık açısında da sosyal mesafeyi korumanın bile zor olduğu yerde hastalar saatlerce kuyruk bekliyor.
Dünyada can almaya devam eden ve Türkiye’de halen etkili olan koronavirüsün ne zaman biteceği bilinmiyor. Aynı şekilde Çanakkale’de de bu konuda savaş veriliyor. Bu virüs nedeniyle ÇOMÜ  pandemi hastanesi olduğu için kapılarını normal hastalara açmıyor. Tüm hasta yükü ise devlet hastanesinin omuzlarına yüklendiği için burası da altında kalkamaz oldu. Aylar sonra randevu verilen hastalar ve acilde saatlerce bekleyen vatandaşlar duruma isyan ederken, boş durumdaki hastanelerden birinin pandemi hastanesine çevrilip ÇOMÜ Hastanesi’nin normale dönmesi isteniyor.  ÇOMÜ Hastanesi’nin normale dönmesi ile devlet hastanesinin yükünün azalacağı ve hastaların daha kısa sürede dertlerine çare bulacağı ifade ediliyor. 
 
AYLAR SONRASINA RANDEVU VERİLİYOR
Sağlıktaki bu sorun şehir merkezinde bulunan özel hastanenin işine yaradı. Daha önce şehir içinde olması nedeniyle çoğu hastaların gittiği ÇOMÜ Hastanesi’nin acil servisi pandemi hastanesi olmasının ardından tamamen kapatıldı. Tüm yük devlet hastanesinin sırtına binince burası da altında kalkamaz oldu. Hastanenin hem acil hem de diğer birimlerinde kuyruklar her geçen gün artıyor. Buna ek olarak hem ÇOMÜ Araştırma hem de Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde randevular aylar sonrasını buluyor. Hastalara Aralık ayına randevu bile veriliyor. Buna hastanenin uzak olması da eklenince vatandaşlar özel hastaneye gitmek zorunda kalıyor.  Saatlerce bekleyen vatandaşlar, sıra kendilerine gelmeyince dönüp Truva Caddesi üzerinde bulunan ve bir süre önce ismi değişerek Medical Park olan özel hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Bu duruma vatandaşlardan her gün şiakyetler gelirken, yetkililerin kulak asmadığı konuşuluyor.  Talep artınca burada da yoğunluk arttığı belirtiliyor.

MEDİCAL PARK İLE İLGİLİ ŞİKAYETLER ARTIYOR
İsim değişikliği  ile Medical Park olan özel hastane, çok eski bir bina. Binanın eski olması nedeniyle tam bir hastane binası işlevini karşılamıyor. Devlet hastanelerinin aylar sonrasına randevu verilmesi, kuyrukların artması ve özellikle acil serviste yaşanan yığılma nedeniyle vatandaşlar buraya akın edince bu hastane de altında kalkamaz oldu.
Dar olan koridorlarda sosyal mesafenin kalmadığı belirtiliyor. Aynı şekilde hastanenin hasta asansörü dışındaki tek asansör olan asansörde koronavirüsünün artığı bu dönemde kapasitesinin iki katı hasta binmek zorunda kalıyor. Bina eski olması ve engelli rampasının olmaması nedeniyle vatandaşlar dışarıda yapılan bir asansörle taşınıyor. Buraya gelen vatandaşlar görevli olmadığı için uzun süre beklemek zorunda kalıyor. Hastanenin içindeki borular bile dışarıda ve birçok bölümde kir pas içinde. Bu durumu gören vatandaşlar hem hastane yönetimini hem de burayı tam denetlemediği için Sağlık İl Müdürlüğü’nü suçluyor. Yapılan tüm şikayetlere rağmen çözüm bulunmayınca vatandaşlar sosyal medya hesabında tepkilerini dile getiriyor. Vatandaşlar  “Medcal Park Çanakkale Hastanesi tam bir eski devlet hastanesi yazık paralara” diyerek eleştirilerini sıraladı.
 
Arzu Baladur