Sağlık

10 yıl sonra kana kana su içti

Biga’da yaşayan 56 yaşındaki Hasan Türköz, 10 yıldır hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği hastalığı ile mücadele ediyordu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde ikinci kez böbrek nakli olan Türköz, 10 yıldır süren diyaliz esareti son buldu.

Biga’nın Pekmezli köyünde yaşayan Hasan Türköz, 10 yıl önce geçirdiği baygınlık sonrası kaldırıldığı hastanede, hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği tanısı konuldu. Diyaliz tedavisine başlayan Türköz, 5 yıl önce Bursa’da bulunan özel bir hastanede böbrek nakli oldu. Ardından 6 ay önce ÇOMÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne nakil için başvuran Türköz, beklediği haber 18 Mayıs'ta geldi. Balıkesir'de beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın ailesi organlarını bağışlama kararı aldı. ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi tarafından Çanakkale'ye getirilen böbrek nakil için sıra bekleyen Hasan Türköz'e başarılı bir şekilde nakledildi.
 
NAKİL GECESİ BİZİM İÇİN ZOR BİR GECEYDİ
Başarısız bir böbrek nakli geçirmesi nedeniyle nakil merkezleri tarafından tercih edilen bir hasta olmadığını  söyleyen ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, "Başarısız bir böbrek nakli geçirmiş. İkinci yapılan böbrek naklinin red olma ihtimali yüksek. Ancak başka bir şansı da yoktu. Merkezimizde nakil sırası beklerken 3 kez böbrek çıktı. Doku uyum testleri uygun olmadığı için nakil işlemi gerçekleştirilemedi. 18 Mayıs'ta Balıkesir'de beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın yakınları organlarını bağışladı. Sıra Hasan Türköz'de olduğu için o gece böbrek naklini gerçekleştirdik. Nakil gecesi bizim için zor bir geceydi. Acaba böbrek tutmayacak mı. Tekrar mı red olacak. Tekrar mı diyalize bağlanacak düşüncesindeydik. Beklenti çok yüksekti. Nakil sırasında Allah'a şükür bir sıkıntı yaşamadık. Nakilin ertesi günü 2.5 litre idrar çıkardı. Bir hafta içinde böbreğin fonksiyon değerleri normal insan değerlerine ulaştı."ifadelerini kullandı.
 
DİYALİZ HASTASININ EN BÜYÜK HASRETİ SUSUZLUKTUR
Başarılı bir ameliyat geçiren Hasan Türköz, "10 yıl sonra Cenabı Allah bana Balıkesirli bir kardeşimizin organını nasip etti. Mekanı cennet olsun. Ailesine de organ bağışı için teşekkür ederim. 10 yıl sonra bana yeni bir hayat bağışladılar. ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi ekibinden Allah razı olsun. Bunda sonraki hayatımda bol bol su içeceğim. Diyaliz hastasının en büyük hasreti susuzluktur. Sağlığıma da kavuştum." dedi.

İbrahim Akın Kazancı