Merhaba. Güne, halk arasında “yan flüt” olarak bilinen flüt ile başlayacağız.

Merhaba. Güne, halk arasında “yan flüt” olarak bilinen flüt ile başlayacağız. Flüt, kendine özgü ince ve tatlı bir ses rengiyle ayırt edebildiğimiz üflemeli çalgılardan biridir. Flütün uzunluğu ise 67 cm ve çapı 1.9 cm’dir. Birbirine eklenen üç parçadan oluşur: Ağızlık, gövde ve kuyruk. Tınlama zenginliği nedeniyle oda müziği, orkestra ve bandoda en önemli enstrümanlardan birisidir. Günümüzde metal olan bu enstrüman, eskiden tahta bir malzemeden yapılmaktaydı. Flütün kısıtlı bir özelliğinden bahsetmek gerekirse; hafif seslerden güçlü seslere, güçlü seslerden de hafif seslere yönelme durumunun zayıf olmasıdır. Elbetteki bu enstrümanın çok önemli icracıları bulunmaktadır: Emmanuel Pahud, James Galway, Jean Pierre Rampal, Gülşen Tatu, Bülent Evcil, Ayla Uludere ve daha niceleri… Bu enstrümana ait çeşitli eser dinletileri yapabilirsiniz. Örneğin Emmanuel Pahud’ün yorumladığı Chaminade Flute Concertino No.107 eserini dinleyip bambaşka bir huzurla karşılaşabilirsiniz.

Flütün Yakın Bir Arkadaşı “Piccolo”

Flütten bahsetmişken piccolodan bahsetmemek olmazdı elbet. Piccolo, 31 cm’den oluştuğu için küçük bir flüt diyebiliriz. Diyapazona göre sesi bir oktav üstten duyulduğu için ince bir ses yapısına sahiptir. Ses rengi ise yapıcı ve çarpıcıdır.

Müzik Üzerine Düşünceler

“Müzik, sesler aracılığıyla insanı ruhuna erdemli bir şekilde giren mükemmel bir eğitici sanattır.” Platon

Bu Hafta Konservatuarda Neler Var?

Haftanın ilk gününe Kanun, Klasik Kemençe, Tanbur çalgılarının sesleri ve solist eşliğinde güzel bir dinletiyle başlanacak. Ardından haftanın son gününde yani Cuma gününde ise konferans ve resitalin bir arada bulunduğu diğer etkinlik olacaktır. Etkinliğe tüm Çanakkale Halkı davetli.

                                                           

Şarkılar Ve Saz Eserleri05 Şubat Pazartesi 19.00 – Nedime Hanım Konağı
“Türk Bestecileri ve Türkiye’de Klasik Batı Müziği” Konferans- Resital09 Şubat Cuma 19.00 – Eğitim Fakültesi Konferans Salonu