Çanakkale Boğazı'ndan her gün farklı gemiler geçmekte.

Çanakkale Boğazı'ndan her gün farklı gemiler geçmekte.
Bu gün de çok güzel bir gemi, büyük bir zarafetle boğazdan geçti...
Kepez Burnu yakınından bir kuğu gibi süzülerek Marmara' ya doğru geçmiş oldu...
Boğazdan geçen gemi sayıları da her geçen yıl düşmekte.
Bunda, teknolojinin gelişmesiyle gemi taşımacılığında daha büyük tonajlı gemilerin sayılarının da artmasının etkisi vardır...
Yine, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasını da gemi geçiş sayısının azalmasında etkili olduğunu da işin uzmanları ifade etmektedir.
Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili ve bir iç denizi de olan ülkedir...
Biz, gelecek yıllarda deniz taşımacılığını daha da geliştirecek tedbirler almalıyız.
Önce, genç neslin denizci olması için çalışmalıyız. Bu konuda, gemi adamı yetiştirecek okullar açmalıyız. Buradan, gemi için gerekli her türlü deniz meslek kişisini de yetiştirmeliyiz. Ayrıca, Nordik  kavimlerin geliştirdiği Nordik - 21, Nordik-25 gibi teknelerin benzerlerini de Çaka-1,Çaka-2 adlarıyla bizim tekne stilimizi geliştirmeliyiz.
Burada, örnek olarak Çektiri tarzı tekne yapımını geliştirmeliyiz, diye düşünürüm.
Yine, kıta sahanlığı, denizlerde hakkımız olan münhasır ekonomik bölge ve açık deniz ekonomik bölgelerimizle  okyanuslarda oluşacak haklar için bizlerde ekonomik dip saha sahibi olmalıyız...
Gelişmiş ülkeler, şimdi de okyanusları paylaşmaktır. Türkiye, bu meselelerde hiçbir fikri olmayan ülke tavrındadır. Ayrıca, bizdeki siyaset kurumunun bu konularda bir sözü de yoktur. Siyasi Partilerimizin, yine bu konularda, parti programları da çöptür... Bir de ülkeyi yöneteceğiz, demezler mi? Biz, denizciliği önceleyen ve uluslar arası sularda söz ve hak sahibi olacak bir siyaset kurumunu arzuluyoruz. Mevcutların bu konularda bir fikrinin olmaması da düşündürücüdür... Yeni beş yıllık kalkınma planı, bu yılın sonunda bitecektir.
2024-2028 yıllarının sonuna kadar geçen süreyi  kapsayan beş yıllık kalkınma planında, belirttiğimiz denizcilik taleplerimizin  olmasını  da istemekteyiz.
İnşallah yapılır...