Çanakkale topraklarının ilk Şehidi...

Çanakkale topraklarının ilk Şehidi...
1071' den önce de,Türk birlikleri Anadolu'ya girmişti. Bizans bunu önlemek için büyük bir ordu çıkarttı ve sonunda Malazgirt'te yenildi.
Bunun üzerine, Türk Beyleri ,Anadolu'ya hakim olmaya başlamıştı. Daha Büyük Selçuklu ,Anadolu'ya hakim değildi ama Beyler ,akınlarına devam ediyordu.
Bunlar:Artuk,  Tutuk, Afşin, Danişment, Mengücik ve diğerleriydi...
Danişmentliler, Kızılırmak ve Yeşilırmak arasına hakim olmuştu. Batıya doğru hücuma devam ediyordular.İşte bu birlikler,Kastamonu,Bolu hattını da ele geçirmek için savaşa devam ediyordu.1078-1081 yılları arasında yapılan bu savaşlarda ,Bizans Komutanı Kabalika Aleksandr' ın eline , o zaman bir delikanlı olan Çaka, esir düşmüştü.
Aleksandr, bu esiri İmparator Nikeforos Botaneiates  ' in sarayına gönderdi.
İmparatorda ona," Protonobilissimus" adını verdi ve sarayında alıkoydu.
Çaka, burada Homeros'u okuyup anlayacak kadar Grek diline hakim olmuştu. Bizans taht kavgaları arasından sıyrılarak, İzmir'e geldi. Burayı fethetti.
Sonra donanma kurarak, Ege Adaları'nda ilk hakimiyetini kurdu. Trakya bölgesine geçti. Bizansla birçok savaşa girdi. Her geçen gün güçleniyordu. Kızını Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıç Aslan' a vererek akrabalık kurdu.
1. Haçlı Seferinden önce Abydos'u kuşattı.
Bizans İmparatoru, asıl seferin İznik olduğunu ve bunun için tedbir alması gerektiğini Kılıç Aslan'a iletti. Kılıç Aslan karadan ,Bizans İmparatoru Aleksandr Komnenos da donanmayla denizden Boğazı kapattı.  İki kuvvet arasında kalan Çaka Bey, damadıyla müzakerelere başladı.
Şimdiki Çanakkale - Özgürlük Parkı'nın olduğu yerde kurulan çadırlı ordugahta yemek yerken bir anda Kılıç Aslan ,Çaka Bey'i öldürdü.
Bu yöreye cesedi gömüldü. Daha sonra Avrupa'dan Haçlı Orduları'nın gelişinden haberi olmayan Kılıç Aslan, İznik'in  Haçlılarca kuşatılmasıyla buradan çıkarak Anadolu içlerine çekildi. Çaka'nın kızı da dahil birçok Türk, Haçlıların eline düştü...
Çaka, Gazi Umur Bey'den iki yüzyıl önce Ege ve Marmara'yı Türk Gölü yapmak istemiş ve Fatih'ten 360 yıl önce İstanbul'u almak istemişti.
Döneminin en uzak görüşlü komutanlarından birisiydi.
Durağı cennet olsun...
**
 Şimdi bunları niye yazdım?
 Şehitlikleri ziyarete yaklaşık üç milyon kişi gelmekte. Bu kişiler ,Çanakkale' deki ilk Türk Şehidimizin mezarını da ziyaret etmek isterler... tabii ki, bir şehitlik olsa, bir anıt olsa...
Bunları yapmak gerek...
Tabii yapacak adam da gerek...
Şu an ufukta gözükmüyor!
 Ne genel yönetimin böyle bir derdi var ne de yerel yönetimin böyle bir derdi var...
Boğaz Komutanlığı mı? Onların da derdi değil!
Biz de ,Çanakkale' de güzel şeyler olsun istiyoruz...
Biliyoruz ki, Çanakkale Savaşlarının 100. Yılı fiyaskoydu. Şimdi de Truva Yılı fiyaskosunu yaşayacağız... Bu konuda son sözümüzü Allah izin verirse,31 Aralık'ta söyleyeceğiz...
**
Çaka Bey mi?
 O sadece benim derdim...
Hiç kimsenin umurunda bile değil...
Bu konuda, iş yapması gerekip de yapmayanları Allah'a havale ediyorum...
Bilgi edinmeniz dileğiyle...