30 Ekim 1918 tarihinde imzaladığımız mütareke hükümlerini biz kendi komutanlarımıza Amiral Calthorpe' un aracılığıyla önce Mısır'a ve sonra ilgililere ulaştırabildik.

30 Ekim 1918 tarihinde imzaladığımız mütareke hükümlerini biz kendi komutanlarımıza Amiral Calthorpe' un aracılığıyla önce Mısır'a ve sonra ilgililere ulaştırabildik.
Bu telgraflarda mütarekenin imzalandığı söyleniyor ve mütarekeye göre en yakın  İtilaf kuvvetleri  kumandanına teslim olmaları lüzumu açıklanıyordu.
6-11-1918 tarihli bu emirde şöyle denmektedir.
"  Medine'de kuva- yi Osmaniyye Kumandanı Fahri Paşa Hazretlerine,Asir'de Kuva-yi Osmaniyye  Kumandanı  Mirliva Muhiddin Paşa'ya,Yemen'de 7. Kolordu  Komutanlığına. ( Tuğgeneral Ahmet Tevfik Paşa)
Dört seneden ziyade din ve namus uğrunda  muhayyir - ül - ulul fedakârlıklar infazından sonra  manzume-i ittifakiyyemizin  mağlubiyyet ve bitabi-i  azime griftar olması Devlet-i Osmaniyyemizi  Düvel-i İtilafiyye ile akd-i mütarekeye icbar etti. Mütarekename'nin  bir maddesinde Hicaz,Asir,Yemen'de  bulunan  Osmanlı kıtaat ve garnizonlarının en yakın İtilaf kumandanına teslimi meşruttur.
Vazife-i namusunu senelerden beri ifa etmiş olan siz asker arkadaşlarım hakkında bu hükm-i elime riza göstermenin ancak Mader- i vatanı  mevt-i muhakkaktan kurtarmak gibi  bir hiss-i vatanperveraneden münbais olduğu elbette takdir buyurulur. Hasımlarımızın bile hayret  ve takdirini celbeden  fedakarlığınızı  bu ağır yüke dahi kemal-i itaat ve metanet ile tahammül ederek terviç edeceğinize eminim.
Senelerden beri muharib bulunmaklığımıza rağmen hakkımızda elan asar-ı hayrhahi ibrazından hali kalmayan İngiltere devlet- i fahimesinin hissiyat-ı alicenabane ve halisanesinden emin olmanızı rica ve an- karib vatanımıza salimen  avdetinizi lütf-i Hakk dan temenni eder ,cümlenizin gözlerinden öperim.
                                              Ahmet İzzet
Bu emre, Medine müdafii Fahrettin Paşa uymamış.26 Aralık 1918 tarihinde verdiği cevapta: " padişah tarafından bir buyruk almadıkça teslim olmayacağını " bildirmişti.
Bunun üzerine" İstanbul'dan Haydar Molla  Reisliğinde" bir heyet Medine' ye gönderildi.
Bu heyet Paşa'ya gerekli tebligatı yaptı ve böylece Paşa teslim olmayı kabul etmiş oldu. 10 Ocak 1919.
Asir ve Yemen birlikleri de Aralık 1918' den önce teslim olmadılar.
Trablusgarb ve Bingazi'deki birlikler bir yüzbaşının götürdüğü emirle teslim oldular.
Ancak burada emir ve komutada yetkili olan Şehzade Fuad Efendi  İtalyanlara teslim olmadı ve başka yollardan İstanbul'a geldi.
Böylece ordularımız teslim alındı.
Akbabalar şimdi paylaşmaya başlayabilirlerdi.
Devlet büyüklerimiz ise İngilizlerin Halisane ve alicenapça duygularına ve galiplerin şefkatine sığınıyorlardı.
İngilizler en büyük fırıldaktı.
Biz bu fırıldaklara çok güveniyorduk.
Ancak güvendiğimiz dağlara kar yağıyordu.
Ülkemiz yavaş yavaş işgal ediliyordu.
Bir kurtarıcı da yoktu.
Ufkumuz karanlıktı.
Çaresizdik. Çaresizdik. Çaresizdik...