.


Aydın Ayhan Bey'den
Sarıkamış öncesi...
Bilgi edinmeniz dileğiyle...
 
7 KASIM 1914 DE YAŞANAN BİR FELÂKETİ HATIRLAYIN.
UNUTMAYIN VE PAYLAŞARAK TARİHİMİZİN BİR DİĞER TARAFINI UNUTULMAKTAN KURTARIN.
1914’te Sarıkamış’ta donarak şehit olan on binlerce askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürmek için İstanbul’dan Trabzon’a doğru yola çıkan, içinde 3 bin de asker bulunan 3 gemiyi Ruslar 7 Kasım’da Karadeniz’de batırdı.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Sarıkamış Harekâtı’nı destekleyecek donanımlar taşırken Rus gemilerince batırılan 3 geminin şehit mürettebatı düzenlenen törenle anılıyor. Sarıkamış Harekatı'nı desteklemek üzere giderken, Ereğli açıklarında 7 Kasım 1914'te Rus gemilerince Kandilli açıklarında batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin şehitleri anısına, Karadeniz Bölge Komutanlığı koordinesinde Ereğli Belediyesi'nce sahil bandına dikilen 'Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı'nda açılış töreni düzenlendi.
Çelenklerin anıta sunulmasının ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Törende konuşan ve olayı uzun bir çalışma sonrası ortaya çıkaran, anma törenlerinin yapılmasına vesile olan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, arkasında donanma desteği olmayan hiçbir kara harekâtının başarılı olamayacağını söyledi.
Sönmez, konuşmasında şunları ifade etti:"“Sarıkamış olayı, donanma desteği olmadan hiçbir kara harekâtının başarılı olmayacağının ispatıdır.
Eğer bu üç gemi Trabzon’a gidebilseydi, içerisinde bulunan cephane, kışlık giyecek, iki alay asker, iki tayyare, 4 filo uçuş ekibi, teşkilatı mahsusa tarafından özel yetiştirilmiş Çerkez liderler isyan çıkarmak üzere örgütlenmişlerdi.
Bu gemiler, Trabzon’a gidebilseydi belki savaşın kaderi değişmezdi, yine yenilebilirdik ama kırım bu kadar yüksek olmazdı. Gemilerde 270 personel vardı.
17’si , Bahr-i Ahmer özellikle kıyıya yakın olduğu için yüzerek kurtuldu.
170 tanesi esir düştü. Çoğu geri dönemedi,
83’ü anında yaşamını yitirdi ve şehit düştüler.
Bu gemilerin en büyük sorunu donanma komutanına haber verilmeden yola çıkartılan gemilerdi. Sivil ama hepsi askeri amaçla kullanılan gemilerdi.
Bir hafta önce 29 Ekim’de Rus limanlarını bombaladık, bir hafta sonra 7 Kasım sabahı Zonguldak’ı bombalayan Rus donanması, Zonguldak açıklarından
İstanbul tarafına mayın döşemek için yola çıktıklarında hemen bu açıklarda, sisli bir gündü. Geçen seneki gibi yağmurlu ve sisli bir gündü.
Gemiler top seslerini bizim gemiler manevra yapıyor, tatbikat yapıyor zannettiler ve üzerlerine gittiklerinde bir anda Rus donanmasının içerisinde bulundular ve yarım saat içerisinde batırıldılar.
Eğer bu gemiler Trabzon’a gidebilseydi savaşın kaderi belki de çok daha farklı olacaktı ve Birinci Dünya Savaşı'nın tarihi belki farklı yazılacaktı.