Deprem kuşağında olması ve fay hatları üzerine kurulu bir şehir olmasına rağmen Çanakkale’de DASK yaptırma oranı 72 bin konutla %57 olduğu açıklandı. Konu hakkında görüştüğümüz Önder Sigorta yetkilisi Özgül Önder Koçak, DASK hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Depremden sonra vatandaşların akıllarına gelen DASK poliçelerinde yoğun talep olduğunu ifade eden Özgül Önder Koçak, ‘’Şehrimiz Ayvacık İlçesine bağlı Tuzla Beldesi civarından 2-3 haftadır devam etmekte olan deprem yoğunluğundan sonra özellikle DASK poliçe kapsam dışında kalan mücavir alan dışı köylerden poliçe yaptırmak adına yoğun talep var. Lakin insanlarımız bilinçsiz. DASK poliçesi mücavir alan dışında, yani köylerde yaptırsalar dahi hasar ödemez. Bunu bizler belirtiyoruz. Ancak bunu fırsat olarak düşünüp, vatandaşı uyarmadan, bilgilendirmeden sektörde işler de yapılmıyor değil’’ diye konuştu.
Vatandaşların DASK’ın önemini kavrayamadıklarını ve herkes tarafından yaptırılması zorunlu bir sigorta olduğunu göz ardı ettiklerini belirten Koçak, ‘’Vatandaşlarımız DASK konusunda duyarlı değiller. Ancak bir deprem olduğunda korktukları zaman veya elektrik ve su aboneliklerinde işlerini yaptıramadıklarında DASK poliçe akıllarına geliyor. Bu durumun da ekonomik şartlar ile alakalı olduğunu düşünüyoruz’’ dedi.
Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?
‘’Deprem sigortası, depremden sonra ortaya çıkan herhangi bir başka doğal afet (tsunami, heyelan vs.) durumlar ile, depreme bağlı ortaya çıkan patlama ve yangın gibi durumlar için yaptırılması gereken, maddi zararlarınızı karşılayan bir çeşit sözleşme olarak açıklanabilir. Genel olarak zorunlu deprem sigortası kapsamına giren konular; bina dış duvarları, iç duvarları, tavan, merdivenler ve taban, asansör, apartman boşluğu gibi, kısacası konutunuzun yer aldığı binanın korunması için maddi olarak destek veren bir hizmettir’’.
Felaket başınıza gelmeden önlem alın
 ‘’Bizler daha çocukluktan bu yana ailelerimiz tarafından okusun, bir işi, bir evin olsun diye sürekli motive edilen nesilleriz. Zaman içerisinde çalışıp çabalayıp bütün birikimimiz ile ev veya iş yeri alıyoruz. Lakin metrekaresine göre 100-200 Tl verip, bütün emeklerimizi yatırdığımız mülkümüzü sigorta ettirmiyoruz. Bu, anlaması zor bir durum. Bazen ekonomik şartlar bahane ediliyor, çoğu zaman da depremde kim öle kim kala deniliyor, Ama maalesef ki depremi yaşamayan coğrafyalar işin ciddiyetine varmıyor. Oysaki DASK poliçesine vereceğimiz küçük miktar, lüzumsuzca birçok yere harcanıp gidiyor. Umuyoruz ki ülkemizde böyle bir felaket yaşamaz. Her şeye rağmen toplumumuzun bilinçlenip yarın olacakmış gibi tüm tedbirleri almaları gerekmektedir. Buna DASK poliçeleri de dahil edilmelidir. Bu tedbirleri de gelecek nesillere öğretmeleri, aşılamaları gerekmektedir. Ülkemiz fay hatları üzerinde olduğundan dolayı, deprem bizim gerçeğimizdir. Yaşamak istemeyiz fakat başımıza her an neyin geleceği de belli olmaz. O yüzden tedbirli olmakta, önlemimizi başımıza gelmeden, felaket yaşamadan almakta fayda var’’.
Nasıl yaptırılır?
DASK poliçesinin fazla bir zaman almayacağına dikkat çeken Koçak, poliçe düzenlettirebilmek için gerekli olan belgelerin, sadece tapu sahibinin kimlik numarası, mülkün açık adresi, mülkün metrekaresi, tapu evrağında bulunan ada-pafta-parsel-sayfa no ve inşaat yılının olduğunu söyledi.
Çanakkale Önder Sigorta olarak 16 yıldır sektörün içinde olduklarını belirten Koçak, birden çok sigorta şirketiyle çalışmakta olduklarını, günümüz ekonomik şartlarında en iyi hizmeti ve en uygun fiyata poliçeyi vatandaşlara sunmak için hizmet verdiklerini sözlerine ekledi.

Haber: SİNEM TETİK