Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Çanakkale Kara Savaşları'nın 109'uncu yıl dönümü anma törenleri kapsamında her yıl olduğu gibi 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü düzenlendi. Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde bulunan kamp alanına gelen gençler burada yürüyüş saatini bekledi.  Buraya gelen Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 57'nci Alay askerlerinin yemeği olan kırık buğday çorbası dağıttı. Bu sırada şehitlere saygı için top atışı gerçekleştirildi. Çorba dağıtımından sonra açıklamalarda bulunan Bakan Osman Aşkın Bak, "Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Geziyorlar, programlar yapıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar. Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya konduğu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya 'Çanakkale geçilmez' efsanesini anlattılar, gösterdiler. Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz.

Bu şehitlerin arasında Filistin, Suriye, Irak, Azerbaycan'dan da askerlerin olması pek çok insan için önemli. Bu coğrafyada güçlü kalabilmek için, güçlü bir orduya, savunma sanayisine güçlü bir yapıya sahip olunması gerektiğini biliyoruz.

Yaşanan tarihi, destansı mücadeleyi öğrenmeleri, yaşamaları için projeler yapmamızı tavsiye ediyor. Alan başkanlığımızla beraber yeni projelerimizde bulunuyor. Daha fazla gencimizi buraya nasıl getiririz, konaklarız, bu tarihi destansı mücadeleyi nasıl anlatırız bununla ilgili de çalışmalarımız var. Bak, bu atmosferi görmenin hissetmek önemli olduğunu belirterek, 'Bu vatan kanla yoğrulmuştur' gerçekliğini burada gençlerimize yaşatıyoruz. Devam edeceğiz. Gençlerimizin ülke bilinci, ülke değerleri için çok daha değişik projelerle onu yaşatmayı, onların bu coğrafyanın kıymetini bilmesi, anlamasını, tarihini bilmesini, nereden geldiğini, ne kadar büyük mücadeleler verildiğini anlatmak için çabalar harcayacağız. Bunlar da önemli etkinlikler" dedi.

 

Ardından, Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı ve ezan okundu. 109 yıl önce şehit olan askerler gibi sabah namazı kılındı. Daha sonra Bakan Osman Aşkın Bak ve beraberindekiler yaklaşık 5 kilometre sürecek 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü’ne başladı.

 

CONKBAYIRI’NDA TÖREN

Gece başlayan yürüyüş, sabaha doğru Conkbayırı’nda sona erdi. Yürüyüş ekibinin gelmesi ile buradaki tören başladı.

Çanakkale'de 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü'nün sona erdiği Conkbayırı'ndaki Atatürk Anıtı önünde, temsili 57'nci Alay Sancağı devir teslim töreni düzenlendi. Buradaki törende de konuşan Bakan Bak, "Evlattan ecdada uzanan köprüyü birlikte inşa etmek amacıyla tertip ettiğimiz 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü'nde sizlerle bir arada bulunmanın nurunu yaşıyorum. Yolda şanların izini takip etmek, bu ruhu yaşamak, hissetmek için Türkiye'nin dört bir yanından koşup, buraya geldiniz. 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü, bir etkinlikten çok daha fazlası. Türkiye gençlerinin, her yıl burada toplanmasının derin ve önemli bir anlamı var. 57'nci Alay, kanlarının son damlasına kadar mücadele etmiş ve Arıburnu mevkisinde şehit düşmüş bir alayın fedakarlık, dirayet ve cesaret öyküsüdür. Onlar süngüsüyle yol açmış, can vermiş, kan akıtmış ama Türk milletinin haysiyetini müdafaa etmekten geri durmamıştır. Vatanına, toprağına, hürriyetini ezelden her daim sadakatle bağlı olan bu milletin evlatları binlerce yıldan beri şehit düşer, bedel öder, lakin toprak vermez. Çünkü toprak dediğimiz kara parçasından ibaret değildir. Toprak mazidir, hatıradır, köktür, bugündür ve yarındır. 57'nci Alay, canını siper ederek topraklarını korurken yalnız o gün için değil; bugün burada, huzurla yaşayabilelim diye o onurlu mücadeleyi vermiştir" dedi.

KAPANIŞ TÖRENİ DÜZENLENDİ

Çanakkale'de 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü kapanış töreni gerçekleştirildi. Şehitler Abidesi'ndeki törene Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, öğrenciler ve izciler katıldı. Tören, Bakan Bak'ın Atatürk Anıtı'na çelenk koyması ile başladı. Daha sonra saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından şehitler için dua edildi. Daha sonra Bak, gençlerle şehitliklere karanfil bıraktı.

Daha sonra 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü kapanış töreni, SOLOTÜRK gösterisi ile son buldu. Gösteriyi Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş takip etti. F-16 pilotunun alçak uçuşu, izleyenlere heyecan dolu anlar yaşattı.

 

Tuba Demirtaş

Foto: BHA