Türkiye iki başkanın makam araç tercihini konuşuyor. Biri AK Partili Gelibolu Belediye Başkanı seçilen Ali Kamil Soyuak, diğeri ise Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş. Başkan Soyuak, Audi A6 aracını satacak onun yerine makam aracı olarak kendisine ait TOGG Marka aracı kullanacak. Başkan Erbaş ise eski aracının ihtiyacını karşılamadığı, TOGG marka aracını da kullanmadığı için 15 milyon TL civarında bir değere sahip Audi A8 aracı kiralaması tartışma konusu oldu. Emekli maaşının 10 bin olduğu, tasarruf tedbirlerinin alındığı bu dönemde iki başkanın makam aracı tercihleri Türkiye gündemine oturdu.

 

31 Mart Yerel Seçimleri’nde Türkiye’de çok farklı bir tablo ortaya çıktı. Kurulduğu günden buyana tüm seçimlerde birinci parti seçilen AK Parti, bu seçimde büyük oy kaybı yaşadı ve ikinci parti oldu. Pek tahmin edilmeyen ilginç sonuçlarla AK Parti birçok yerde belediye başkanlığını da kaybetti. Bu kadar oy kaybetmesinin en büyük nedeni ise ekonomik kriz, emekli maaşlarının çok çok az olması, buna karşın kamudaki israf ve maaş adaletsizliği gibi sebepler sıralandı. AK Parti bu sonuçlardan sonra hatasını anlayıp tasarruf tedbirleri uygulamaya başladı. Hükümet bu konuda vatandaşlara sık sık inandırıcı tedbirler alacaklarını söylemesine karşı tam tersi uygulamaların olduğu da ortaya çıkıyor. Bunlardan biri Diyanet İşleri Başkanlığı, biri de Gelibolu Belediye Başkanlığı.

 

BELEDİYEYİ CHP’DEN ALDI MAKAM ARACINI SATTILIĞA ÇIKARDI

AK Parti birçok belediyeyi kaybederken, Gelibolu İlçesi’nde belediyeyi CHP’den aldı. CHP’nin kalesi olan ilçede seçimi kazanan ise ilçeye bağlı Evreşe Beldesi’nin eski belediye başkanı Ali Kamil Soyuak. Beldede büyük başarılar elde eden Soyuak, Gelibolu’da da seçimi kazandı ve koltuğuna oturdu. Koltuğuna oturur oturmaz borç içindeki belediyenin lüks makam aracını satışa çıkardı.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde AK Parti'den Belediye Başkanı seçilen Dr. Ali Kamil Soyuak, CHP'li Mustafa Özacar'dan devraldığı makam aracını internette satışa koyarak dikkatleri üzerine çekti. Sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "Söz verdik, satıyoruz" diyen Başkan Soyuak, aracı "Hastasına doktordan temiz makam aracı" başlığıyla satışa sundu. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği bu adım, lüks makam aracının satılığa çıkarılmasını takdirle karşılandı.

'Hastasına doktordan temiz makam aracı' başlığıyla bir ilan sitesinde satışa çıkarılan aracın dikkat çeken şu detaylar yer aldı:

"Ön takım bakım istiyor, çünkü Gelibolu'nun yolları bozuk. İçerisinde sigara içildi mi bilemiyoruz, eski başkana sormak lazım. Eski başkan halktan uzaktı, muhtemelen kilometresi uzun yolda yapıldı. Camlar filmli, eski başkan vatandaşla göz göze gelmeyi sevmezdi. Nakit ihtiyacından acil satılık, belediyenin çok borcu var. Piyasada tanınan, bilinen bir araçtır. Tüm ilgiyi üzerinizde toplayabilirsiniz. İstediğiniz ustaya gösterebilirsiniz, zaten Gelibolu Küçük Sanayi Sitesi esnafı arabayı yakından tanır. Yedek anahtarını bulamadık, eski başkana sormak lazım. 25.000 TL tramer kaydı var. Sol çamurluk değişen. Araç başında pazarlık yapılır. Takas yalnızca halka hizmet edecek Mobil İkram Araçları ile yapılır."

Seçimden önce vatandaşlara söz verdiklerini hatırlatan Belediye Başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak, “Çünkü bu kadar borcu olan bir belediyenin bu kadar lüks aracı kullanmaya hakkı olmadığını düşünüyoruz. Daha doğrusu bu aracı satarak biz hizmet aracı olarak değerlendirip, vatandaşlarımıza daha çok yararı olacağını düşünüyoruz. İnternette aracı satışa çıkardığımızda şöyle şeylerde duyduk. İşte bu belediyenin arabası, resmi araç satılamaz, ihaleyle olması gerekir diye söylemlere şöyle cevap vermek istiyorum. Bu araç Gelibolu Kent şirketine ait bir araç. Araç şirkete ait olduğu için biz bunu esasında ihale olmadan da satabiliriz. Ama biz bunu doğru fiyatlanması adına baktığınızda açık arttırmayla satışını yapacağız. Bizim Kent şirketini almamızın bir süreci var. Bugün itibariyle bitti. Bugünden itibaren biz bu aracı açık arttırma sürecini başlatarak doğru fiyatla, mevcut makam aracımızı satarak, vatandaşlarımıza daha doğru hizmet vereceğimiz diğer araçlarla Gelibolu’muza kazandırmış olacağız” dedi.

 

DİYANET TOGG KULLANMADI AUDİ A8 KİRALDI

Türkiye’nin konuştuğu diğer başkan ise Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, kamuda tasarruf tedbirleri hayata geçirilirken Audi A8 marka bir otomobil talep etmesine ilişkin bir açıklama yaptı. Erbaş, Diyanet’e 2010’da tahsis edilen 2006 model otomobilin kullanılamaz hale gelip envanterden düştüğünü ifade etti. Erbaş söz konusu lüks aracın kiralama yöntemiyle kullanılmaya başlandığını açıkladı. Aynı zamanda TOGG marka aracı da bulunan Erbaş’ın Audi A8 marka fiyatı 15 milyon TL civarında olan aracı kiralaması tartışmaları beraberinde getirdi. Uzun zamandır israfı en güzel şekilde uygulaması gereken ve millete, kurumlara örnek olması gereken diyanetin israfı bu kadar abartmasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Biri AK Parti’nin atadı Başkan Erbaş, diğeri ise AK Parti’den başkan seçilen Soyuak’ın makam araç tercihleri ve israfını konuşuluyor.

 

Mehmet Güler

Foto: BHA