Duygu ve düşünceyi hareket diliyle ileten tek sanat olarak bilinen dansın, çocuk gelişimine sağladığı katkılar uzmanlar tarafından da desteklenmekte. Konuyu Latin dansları eğitmeni ve Troia Dans Stüdyosu’nun işletmecisi Soner Torunoğlu ile görüştük.
 
Öncelikle çocukların dans eğitimlerine başlama yaşını öğrenebilir miyim? Çocuk hangi yaşta dansa başlamalı?
 
Çocuk sınıflarının dans eğitimine sağlıklı başlama yaşı 4 yaştır. Çocukların fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimine katkı sağladığından dolayı, 4 yaşın bu kazanımlara uygun olduğunu düşünüyorum.
 
Dansa ilk başlayan çocuklar için herhangi bir branş ayrımınız var mı ya da istedikleri dansı tercih edebiliyorlar mı?
4-7 yaş aralığındaki çocuklarımızı bale sınıflarıyla başlatıyoruz. Bale zaten dansların temel branşı. Çocuğun hem sanatla iç içe, hem de sporla uğraşacağı bir branş oluyor. Balenin çocukların iskelet sistemine çok büyük katkısı var. Kas yapılarını güçlendirici, esnek olmalarını sağlayan  bir özelliği var. 7 yaş ve üzeri çocuklarımız zumba ya da modern dansla da başlayabiliyorlar. İlla bale dersi almaları gerekmiyor.
Çocuk yaşta dansa başlayanlara verilecek daha eğitim önemli. Eğitmenlerinizden ve çocuklar için olan sınıflarınızdan bahseder misiniz?
Sezon içinde yaklaşık 30-40 çocuk derslerimize katılıyor. Çocuk dansları olarak 3 ayrı sınıfımız var. Klasik bale sınıfı, zumba fitness ve modern dans sınıfımız mevcut. Eğitmenlerimiz alanlarında uzman kişiler. Konservatuar mezunu Esra Yurttut, alanında gayet donanımlı bir eğitmenimiz. Anadolu Ateşi eski dansçılarından Metehan Gözütok, profesyonel anlamda başarılı bir hocamız. Zumba sınıfında da Serap Ürün hocamız eğitmen olarak görev yapıyor. Buradaki tüm eğitmenlerimiz sertifikalı, alanında uzman ve pedagojik eğitim almış kişilerdir.
Ders seçiminde aileler neye göre tercih yapmalı?
Bazı veliler çocuklarını çok erken yaşlardan itibaren dansa yönlendirirken, bazıları da çocuklarının gelişme çağını tamamlamasını bekliyorlar. Önemli olan nokta; çocuğun yaşına, kilosuna ve merakına göre seçim yapılmasıdır. Çocuğun ilgi duyduğu alanı bulup, o alanda devam ettirmek lazım. Çocuğun ilgi duyduğu dans branşını belirleyerek uygun ve donanımlı eğitmeni bulmak önemlidir. Çocukları bir anda çok fazla alana yaymamak, ilgisini dağıtmamak lazım. Bir anda çok fazla kursa göndermeyi yanlış bir seçim olarak değerlendiriyorum. Ayrıca çocuk için doğru seçim yapılmışsa, ilgisi ileriki yaşlarında da devam ediyor. Bir heves olarak geçip gitmiyor.
Bu şekilde ilgisini kaybetmeyip devam eden öğrencileriniz var mı?
Normal öğrenci olarak başlayıp daha sonra hayatını dans eğitmenliği ile sürdüren birçok öğrencimiz oldu. Bazı öğrencilerimiz bizimle baleden başlayıp, klasik danslarda uzmanlaşmaya kadar gittiler. Ayrıca yine çocuk sınıflarımızda öğrencimiz olup, şuan akademik anlamda da sınavlara hazırladıklarımız var.
Dans eğitiminin çocukların fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimine katkı sağladığından bahsettiniz. Erken yaşta dans etmeye başlamanın çocukların fiziksel gelişiminde ne gibi faydaları oluyor?
Dans, çocuğun sağlıklı bir şekilde fiziksel gelişmesine yardımcı olur. Dans derslerinde öğrendiği hareketler sayesinde duruşları, yürüyüşleri de sağlamlaşır. Beden hareketlerine hakim olurlar. Esnek, sağlam, zarif bir estetik görünüşe ve duruşa sahip olurlar. Esnekliğini, fiziksel dayanıklılığını artırır. Sağlıklı kas gelişimine yardımcı olur.
Peki zihinsel ve ruhsal gelişime nasıl katkıları oluyor?
Fizyolojik olarak etkilerinin yanında duygusal ve zihinsel gelişime de faydalarının büyük olduğunu söyleyebiliriz. En başta çocukların ruhsal olarak rahatlamalarını sağlıyor. Çocuklar grup olarak dans etmenin, birlikte olmanın keyfini yaşıyorlar. Sosyalleşmelerine çok büyük katkı sağlıyor. Günümüzde çocuklar küçük yaştan itibaren okulda bayağı yoğun öğretim programları olduğu için bunalıyorlar. Bu tip kurslar biraz onlara da rahatlama sağlıyor, enerji atmalarını sağlıyor. Derslerinde motivasyon sağlıyor. Derslerine odaklanmasına olumlu yönde etki ediyor. Öğrenme ve dikkat becerilerini de geliştiriyor.
Dediğimiz gibi dans, çocuğun fiziksel gelişiminin yanında duygusal gelişimini de olumlu olarak etkiler. Küçük yaşlardan itibaren dans ile ilgilenen ve dans eden çocuk, kendini ifade etme açısından önemli yol kat eder. Sonuçta dans etmek de çocuğun kendini ifade etmesi için bir araçtır.
Çocuğu kendisini bir şekilde ifade etmesi öz güvenini kazanmasına da yardımcı olur, doğru mudur?
Evet, çocuğun öz güvenini geliştirerek sosyal ilişkilerini de güçlendirir. Dans derslerinde birlikte, grup halinde çalışmayı, işbirliğini ve arkadaş edinmeyi öğrenen çocuk, bunu tüm hayatı boyunca sosyal ilişkilerinde kullanır. Öz güvenini kazanan çocuklar çekingenlik duygusundan kurtulur. Tüm hayatı boyunca gerekli olan disiplinli olmayı, odaklanmayı ve stratejik düşünmeyi sağlar.
Eğitime başlayan çocukların beslenmelerine dair ailelerine farklı bir beslenme listesi öneriyor musunuz?
Normal bir şekilde, sağlıklı beslenmelerini istiyoruz çocukların. Çok fazla şeker ve türevleriyle haşır neşir olmamalarını istiyoruz. Çünkü sağlıklı büyümeleri lazım. Günümüzde obezite çok yoğun bir şekilde görüldüğü için, çocukların daha sağlıklı beslenmeleri gerekiyor ve velilerin de buna dikkat etmeleri gerekiyor. Çocuğun abur cubur dışında, sağlığına zararlı olmayan tüm gıdalardan tüketmesi gerekir. Farklı bir liste önermek yerine, sağlıklı beslenmeyi öneriyoruz.
Son olarak ailelere ne söylemek istersiniz?
Ailelerin çocuklarının ilgi alanlarını belirleyip, çocuklarını buna göre yönlendirmeleri sağlıklı bir yöntem olacaktır. Her çocuğun farklı ilgi alanları olacağını, farklı merakları olacağını unutmamalarını tavsiye ediyorum. Bu ilgi alanlarının arasında dans varsa, dansın hangi branşının tercih edileceği çocuğun merakına ve de tabiki çocuğun bedensel becerisine bağlı olarak saptanmalıdır. Dansın, düzenli ve sistematik devam edildiği müddetçe, çocuğun ileriki tüm hayatına olumlu yönde etki edeceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Haber:BÜŞRA DAMLAR