Kongre partinin il binasında yapıldı. Kongreye Demokrat Parti Merkez İlçe Başkanı Ercan Uyar ile Gelibolu, Eceabat, Çan ve Merkez ilçe delegeleri, Çanakkale Belediye Başkan aday adayı ve Çanakkale Belediyesi Başkan yardımcısı İrfan Mutluay ve CHP Çanakkale Belediye Başkan adayı adayı Mehmet Öngen katıldı. Kongrenin Divan Başkanlığını Cemil Ilgın yaptı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından faaliyet ve hesap raporları okunarak ibra edildi.

Kongrenin siyasi konuşmalar bölümünde söz alan İ Başkanı elektrik mühendisi Serdar Sertaç Emekçi, “Genel seçimlerde çok yoğun çalıştık. Genel Merkezimizin yapmış olduğu ittifaklarla almış oldukları kararlarla mecburen milletvekili adaylığında olmamamıza rağmen bütün diğer ittifak ortağı partilerle birlikte bütün çalışmalara gittik, köylere gittik. Sabah dokuzlarda çalışmaya başladık, Gece saat birlerde çalışmamızı noktaladık.  Onlarla birlikte çalıştık. Hiçbirisinden geri kalmadık. Bu arada ilçe başkanlarımız da aynı şekilde. Bizim Elimizde de zaten dört tane ilçemiz vardı. Biz bu ilçelerde çalıştık. Bu arada biz tabii yeni ilçelerde kurmakla uğraştık. Onlar da hayata geçirmekle uğraştık ama bu süreç şey oldu. Bu seçim zamanı olduğu için çok başarılı olamadık. Yani imkanlar el vermedi aslında. Seçimden sonra maalesef hiç beklemediğimiz toplumu da şok eden, istenmeyen bir seçim sonucu oldu. Bu olunca da insanların moralleri çok bozuldu. Zaten yaz başıydı. Herkes artık kendi tatiline, ona buna bakmıştı. Ben de o arada bir kaza geçirip, ayağımı sakatladım. Onun için bu yaz sezonu da biraz böyle geçti. Şimdi bu kongremizi yapmamız da biraz hızlı ve acele oldu. Çünkü yerel seçimlere girebilmek için hızlı bir şekilde dört ilçemiz ve Merkez ilçemiz delegeleri ile birlikte kongremizi yapıp belli bir il sayısına ulaşmamız gerekiyordu. Şimdi o aşamadayız. Bu seçim sürecinde  İlçelerimizle birlikte dediğim gibi çok çalıştık, çalıştık. Elimizden gelen bütün gayreti verdik. Bu aşama bu arada Gültekin Uysal  Genel Başkanımız Çanakkale'ye ve Gelibolu'ya geldi. Ülkemizin içinde bulunduğu bu siyasi tüm olumsuzluklarına rağmen milletvekili adayımız da olmamasına rağmen biz elimizden bütün gayreti gösterdik. Hala da gösteriyoruz. Şu anda yapmak istediğimiz bizim tek başımıza seçimlere girmek. Oy pusulasında, o kırat mührünün görüp onun altına oy basmasını sağlamak bütün partililerimizin istediği bir şey. Onun için hiç dağılmadan hep birlikte Başkan adayı ile birlikte, Celil Bey  bizim iyi bir partilimizdir ve partimize yıllarını vermiş bir isimdir. delegelerimiz kimi takdir ederse başımızın üstünde yeri vardır. Ben biz demokrasiyi hazmedebilmiş insanlarız. Kim kazanırsa yolu açık olsun. Çalışmalarımız bu şekilde hiç hız kesmeden devam edecektir. Başkan, Celil başkan da olsa, ben de olsam, ben hep onların yanında olacağım. Seçimden sonra ben de olursam onların da hep benimle yanımda olmasını diliyorum.” dedi.

 

GENÇLER İSTİKBALİNİ YURTDIŞINDA ARAR OLDU

İl başkan adayı Avukat Çelik Kaya ise, “Üzülüyoruz neden mi ? Bugün iki  duyguyu aynı anda yaşıyorum. Bu duygulardan birincisi üzüntü. Üzüntüm nedir? Neden üzülüyorum? Aslında herkesin hissettiği bir üzüntü bu.  Bu üzüntülerden ilki Ülkemle ilgili, üzüntülerimden bir tanesi milletimle ilgili. Bu üzüntülerin gece yastığa başımı koyduğum zaman iki tane oğlum var. Allah bağışlasın hepinizin çocukları var. Geldiğimiz noktada benim çocuklarım diyorlar ki “Biz Yurt Dışına Gideceğiz. Baba biz yurt dışında ekmeğimizi arayacağız, geleceğimizi arayacağız.” Benim çocuklarım gibi bu ülkenin yüzlerce, binlerce, milyonlarca genci geleceğine, istikbaline yurt dışında arar hale gelmişse bu ülke geleceğini kaybetmek üzeredir arkadaşlar. Buna üzülüyorum. Bu ülkenin içerisinde yaşadığı hukuk sisteminin ne hale geldiğini hukuk, guguk olduğunu hukukun ne hale geldiğini hepimiz yaşıyoruz, görüyoruz. Hukuk namına bir şey yok. Hukuk bitmiş, yargı bitmiş, Hakimler, Savcılar adeta emir kulu olmuş. Cübbemizde, düğme olmaması gereken hakimlerimiz el pençe divan durur hale gelmiş. Şimdi bir vatandaş olarak bir demokrat olarak ben üzülüyorum. Eminim sizler de üzülüyorsunuz. Eminim sizler de içinizden benim ülkem ne hale geldi diyorsunuz. Ama çaresizliğe umutsuzluğa kapılmamamız lazım. Bir ülkede çok önemli yatırımlara imza atmış, milletinin sorunları ile üzülmüş ve bu sorunları çözmek içinde her şeyi yapmış bir siyasi parti misyonundan geliyoruz. Mücadeleye devam edip yeniden millerin sorunlarını çözmek için çalışacağız.” dedi.

 

İki adayın konuşmasının ardından seçime geçildi. Demokrat partili delegelerin oyunu kullanmasını ardından saat 17.00’ de sandıklar açıldı. Yapılan sayımda oy kullanan delegelerin 42’ sinin oyunu alan Mevcut il Başkanı ve il başkan adayı Elektrik Mühendisi Serdar Sertaç Ekmekçi kongreyi kazanan isim oldu. Başkan adaylarından Avukat Çelik kaya ise delegelerin 35’inin oyunu aldı. İki başkan adayı arasındaki oy farkısın 7 olması nedeni ile Başkan adayların Celil kaya Seçim sonucuna oy kullanmak için gelen ancak oy kullanamayan partililerin olmasından dolayı seçimlere itiraz etti. Merkez ilçe seçim kurulu Balkan adayı Celil Kaya’nın itirazını inceliyor.

 

Atakan Alkış

Foto: BHA