Yerel seçimlerin sona ermesinin ardından 9 günlük bayram tatili ile siyasete ara verildi. Bugün tatil bitti ve seçimlerde çıkan sonucun parti yöneticilere hesap kesme zamanı başlayacak. Çanakkale’de de seçimde ilginç sonuçlar çıktı, bu sonuçların hesapları da parti teşkilatlarına kesme vaktinin geldiği belirtiliyor.

 

Uzun bir seçim kampanyasının ardından yapılan yerel seçimlerde Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale genelinde de çok ilginç sonuçlar çıktı. Hiç beklenmeyen sonuçlar sonrasında, başarılı ve başarısız partiler de belli oldu.

Çanakkale genelinde birçok belediye el değiştirdi. Hiç yıkılmaz denilen kaleler yıkıldı ve başka partilerin adayları koltuklara oturdu. Çanakkale merkezde şoke eden sonuçlardan biri AK Parti ve MHP’nin ortak adaylarına çıktı. İki büyük partinin oyları hiç beklenmediği kadar düştü. Yüzde 36 civarından yüzde 18 civarına kadar düşen oyların hesabının teşkilatlara kesileceğine kesin gözü ile bakılıyor.  AK Parti il ve merkez ilçe teşkilatlarının görevden alınacağı konuşuluyor. AK Parti geçen genel seçimde de bir milletvekilini kaybetmişti. Üst üste iki seçimi kaybeden teşkilatın ilk olarak görevden alınacağı bekleniyor.

CHP’DE OY KAYBETTİ

CHP, Türkiye genelinde oylarını çok fazla artırarak birinci parti oldu. Türkiye genelindeki orana ters olarak Çanakkale merkezde büyük oy kaybı yaşadı. Bir önceki seçimde yüzde 60’ın üzerinde olan oy oranı yüzde 40’ın altına düştü. Bu düşüşe rağmen CHP, Çanakkale Belediyesi’ni kazandığı için fazla dillendirilmedi fakat, büyük oy kaybının yankıları da sürüyor. Bu büyük kayıp nedeniyle CHP’nin de hem il hem de merkez ilçe teşkilatının görevden alınabileceği dillendiriliyor.

ÇANAKKALE SİYASETİNDE ARTIK BURAK KUNT VAR

Çanakkale merkezde seçimin tek kazananı İYİ Parti’nin adayı Burak Kunt oldu. Hiç beklenmeyecek derecede oya sahip oldu. Kısa sürede büyük ilgi gördü ve kıl payı başkanlığı kaybetti. Çanakkale Belediye Başkanlığı’nı kazanan Muharrem Erkek ile arasında yüzde 3 civarında bir fark vardı. Kunt, ilk kez girdiği seçimde büyük bir oy patlaması ile çıkmasının ardından artık Çanakkale siyasetinde hep olacak. Yaşı da genç olduğu için ileride yapılacak seçimlerde partilerin en gözde isimlerinden biri olacak.

İLÇE BAŞKANLIKLARI DA TOPUN AĞZINDA

Sadece Çanakkale merkezde değil ilçelerde de ilginç sonuçlar çıktı. AK Parti’nin kalesi olarak görülen Lapseki’de başkanlığı İYİ Parti kazandı. AK Parti’nin burada başkanlığı kaybetmesinin faturasını ilçe yönetimine keseceği konuşuluyor. Kısa süre sonra AK Parti ilçe teşkilatının görevden alınabileceği ifade ediliyor.

BİGA’DA DA OPERASON OLACAK

AK Parti’nin kaybettiği yerlerden biri de Biga oldu. Çanakkale’nin en büyük ilçesi olan Biga’da AK Parti, belediye başkanlığı kaybetti. Seçimlerden önce Biga siyaseti çok konuşulmuştu. Belediye ile ilgili çok iddialar gündeme geldi. İlçe teşkilatının bu iddiaların üzerine gitmediği de konuşulmuştu. Mevcut belediye başkanının tekrar aday gösterilmesi ile ortaya CHP’ye kaybedilmiş bir seçim oldu. Burada da belediye başkanlığının kaybedilmesinin faturasının AK Parti ilçe teşkilatına kesileceği bayram tatili boyunca sık sık konuşuldu.

GELİBOLU TEŞKİLATI EL ÜSTÜNDE

AK Parti’nin Çanakkale genelinde en başarılı teşkilatı ise Gelibolu olarak gösteriliyor. CHP’nin kalesi olan Gelibolu’da AK Parti, belediye başkanlığını kazandı. Doğru adayın gösterilmesi ve iyi çalışılması ile burada AK Parti başarıya ulaştı. AK Parti’nin dokunmayacağı teşkilatların başında Gelibolu teşkilatı geliyor. Gelibolu ayrıca, iyi çalışma ve doğru adayın gösterilmesi ile seçimin kazanılabileceğini AK Parti’nin kaybeden diğer belediyelerine de örnek oldu. Burada da CHP ilçe teşkilatının topun ağzında olacağı ifade ediliyor.

ŞİMDİ CEZA KESME ZAMANI

Yerel seçimlerden hemen sonra başkanlar daha makamlarına oturmadan 9 günlük bayram tatili başladı. Bu tatil sürecinde partilerin genel merkezleri uzun uzun seçim sonuçlarını değerlendirdi. Hangi ilde neden seçim kaybedildiği ve nasıl kazanıldığının sorgusu yapıldı. Bu genel değerlendirmenin ardından bugün siyaset normale döndü.  Partilerin ilk olarak başarısız olan teşkilatların görevden alınacağı ifade ediliyor. Kısa süre sonra teşkilatların bir bir değiştiğine şahit olacağız.

Mehmet Güler