Yerel seçimde Çanakkale’de çok ilginç ve şaşırtıcı sonuçlar çıktı. AK Parti ve CHP’nin oylarında büyük düşüş yaşandı. İYİ Parti’de ise oy patlaması yaşandı fakat bazı grupların oy vermediği düşüncesi hakim. Partiler bu büyük oy düşüşünü ve kaçan oyları parti içindeki gruplara bağladı ve “hain” dedikleri bu grup ve kişileri araştırmaya başladı.

 

31 Yerel Seçimleri’nde Türkiye genelinde çok farklı bir sonuç ortaya çıktı. Çanakkale’de de adeta şoke eden sonuçlar çıktı.  Çanakkale merkezde başta olmak üzere bazı ilçeler de de şaşırtan sonuçlar çıktı. Çanakkale merkez yıllardır CHP’nin kalesi olarak görülüyordu. 2019 yerel seçimlerinde CHP ve İYİ Parti’nin ortak adayı Ülgür Gökhan yüzde 60 üzerinde oy almıştı. AK Parti ve MHP adayı Ayhan Gider ise yüzde 36 civarında oy almıştı.

HER İKİ PARTİNİN OYLARI ERİDİ

Bu seçimde CHP ittifaksız aday çıkardı. CHP Muharrem Erkek’i, İYİ Parti ise Burak Kunt’u aday gösterdi. AK Parti ve MHP ise yine ortak aday olarak eski vekil Jülide İskenderoğlu’nu aday çıkardı. Seçimden önce yapılan anketlerde her parti kendisinin kazandığını ilan etmişti ve seçim sonuçlarına bakıldığında hiçbir anketin doğru olmadığı da ortaya çıktı. Sandıklar açılıp oylar sayılmaya başlayınca şaşırtıcı sonuçlar geldi. Seçim sonuçlarına göre CHP’nin oyu yüzde 60’tan yüzde 40’lara düştü. AK Parti ve MHP’nin oyalarının toplamı da yüzde 36’lardan yüzde 18’lere düştü. Her iki partide büyük oy kaybı yaşanırken İYİ Parti oylarını yüzde 37’ye yükselterek seçimi kıl payı kaybetti.

SUÇLU ARANIYOR

Hem CHP hem de AK Partili yöneticiler, bu seçim sonuçlarını üzerine yükleyecekleri suçlu arıyor. CHP, seçimi kazanmasına karşın büyük oy kaybı nedeniyle memnun olamadı. Parti teşkilatı ve yöneticileri, partililerin bir kısmının da kendilerine oy vermediğini belirterek bunu yapanları aramaya başladı. Kendilerine oy vermeyen partilerin tespiti için çalışma yapıldığı bilinen bir gerçek. Bu çalışma şimdilik Çanakkale Belediyesi’nden başladı. Belediye personelinin büyük kısmının kendilerine oy vermediği düşüncesi hakim. CHP’ye oy vermeyen belediye personelinin tespit çalışması yapılıyor. Aynı durum parti üyesi kişiler için de yapılıyor. Bu araştırmanın nasıl sonuçlanacağı ise merak konusu.

AK PARTİ KAYNIYOR

AK Parti’deki büyük oy düşüşünün de sebepleri aranıyor. Yöneticiler suçu kendilerinin üzerinden atmak için suçlular arıyor. Parti içinde birkaç grup bulunuyor. Bu grupların adayları Jülide İskenderoğlu’na oy verdiği vurgulanıyor. Kapalı kapılar ardında bu grupların kimler olduğu konuşuluyor. AK Parti’de de bu konuda tam bir kaynayan kazan hakim. O kazanın içine kimlerin atılacağı ileriki günler de belli olacak.

BURAK KUNT EKİBİ DE PARTİDEN BAZI OYLARIN KAÇTIĞI DÜŞÜNCESİNDE

Çanakkale’de seçiminin tek galibi İYİ Parti adayı Burak Kunt görülüyor. Partisi Türkiye genelinde büyük oy kaybı yaşarken Kunt, Çanakkale’de tarih yazdı. Yüzde 37 oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. Seçim sonucuna da itiraz etti. İYİ Parti, daha önce parti içi kavgalarla sık sık gündeme gelmişti. Parti içi gruplardan bazılarının da Kunt’ta oy vermediği düşünesi hakim. Bu grupların oylarının da eklenmesiyle seçimin kazanılabilecek durumda olduğu görüşü çok dillendiriliyor. İYİ Parti de kendi içinde bu oy vermeyen grupları tespit çalışması yapıyor. Seçim bitti, kazanan ve kaybedenler belli oldu, uzun bir süre seçim olmayacak ve partiler kendi için de bu hesaplaşmalarla anılacak.

 

Mehmet Güler