Geçtiğimiz günlerde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) ev sahipliğinde, Üniversitelerarası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi (ÜAK SDEK) organizasyonuyla ve Kale Grubu’nun katkılarıyla eşi benzeri olmayan bir etkinlik gerçekleşti. Türkiye’nin 14 farklı konservatuvarının toplam 100 ortaokul ve lise öğrencisinden oluşan Gençlik Senfoni Orkestrası ve Gençlik Türk Müziği Orkestrası Çan ve Çanakkale’de halkla buluştu.  

Gençlik Türk Müziği Orkestrasının ilk konseri 19 Nisan 2025, Çan İbrahim Bodur Konferans Salonu’nda, ikinci konseri ise 20 Nisan 2025 tarihinde İÇDAŞ Kongre Salonu’nda Şef Cihangir Terzi yönetiminde gerçekleşti. Yoğun katılım ve ilgi gören bu konserlerde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın R. Cüneyt Erenoğlu’ da genç sanatçıları dinlemek ve desteklemek için seyirciler arasında yerini aldı.

Gençlik Senfoni Orkestrası’nın ilk konseri ise 20 Nisan 2025 tarihinde Çan İbrahim Bodur Konferans Salonu’nda, 21 Nisan 2025 tarihinde İÇDAŞ Kongre Salonu’nda Şef Burak Tüzün yönetiminde gerçekleşti. 21. Nisan tarihindeki ikinci konserde Sayın Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Tarihi Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Arda Aydın da bu anlamlı konserde genç sanatçıları izlemek ve desteklemek için oradaydılar. Çeşitli eserlerin yanı sıra Burak Soykan’ın bu etkinlik için özel olarak bestelediği “Çanakkale Orkestra Uvertürü” ilk kez bu konserde seslendirildi.

Bu anlamlı etkinlik, yalnızca genç yeteneklerin sahne deneyimi kazanmasını sağlamakla kalmadı, aynı zamanda Çanakkale’nin kültürel yaşamına da katkı sağladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin sanat alanında yürüttüğü çalışmalar, bölgenin kültürel zenginliğine katkıda bulunurken, genç sanatçılara da ilham kaynağı oluyor. Etkinliğin gerçekleşmesinde büyük bir payı olan Kale Grubu’nun sanata olan desteği, özellikle Zeynep Bodur Okyay’ın idealist yaklaşımı, genç yeteneklerin sanat alanındaki yolculuklarının gelişimine ve kültürel etkileşimine imkanlar sunuyor.

Şair Henry Wadsworth Longfellow’un dediği gibi “Müzik, insanlığın evrensel dilidir” ve insanları bir araya getirme gücü yadsınamaz. Çanakkale’de gerçekleşen bu etkinlik, sanatın birleştirici gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor.