.

Sezai Ağabey, Kumkale Savaşlarında şehit düşen askerlerimiz adına, Kanlı Azmak 'ta bir şehitlik yapılmasını istiyordu... Biz de Rahmetli Mehmet İhsan Gençcan Başkanlığında bir dernek kurduk... Derneğimizin adı"Çanakkale Ruhunu ve Kültürünü Yaşatma, Araştırma, Tanıtma Derneği...
Mehmet Ağabey vefat edince yeni başkanımız Sezai Ağabey oldu...
Salih Şen arkadaşımızın da gayretiyle Şehitlik yaptırma konusunda yer tespiti yapıldı... Şehitlerimize layık güzel bir Şehitlik inşallah Kumkale'ye de yapılmış olacak...
Şimdiden emeği geçenlere çok teşekkür ederim...
Bilgi edinmeniz dileğiyle...

………
Atatürk ve Bursa
Ulu önder Atatürk Bursa'ya çeşitli tarihlerde 13 kez gelmiştir. Çoğu zaman dinlenmek için geldiği Bursa'da geçen günlerini hesaplayacak olursak, tamamı 2 ay 20 gün 4 saat tutuyor. Bursa bu yönüyle şanslı şehirlerimizden biri. Atatürk, İstanbul (Yalova dahil), Ankara, İzmir, Sivas'tan sonra en çok Bursa'da kalmıştır.
Atatürk'ün Bursa'ya ilk gelişi, Büyük Zaferden hemen sonra 16 Ekim 1922 tarihine rastlar. O tarihte 12 gün kaldığı Bursa'da İsmet (İnönü), Fevzi (Çakmak), Kazım (Özalp) paşalarla birlikte Hünkar Köşkü'nde misafir edilmişlerdi. 20 Ocak 1923 günü ikinci defa Bursa'ya geldiğinde Çekirge'deki şimdi Atatürk Müzesi olan ve Atatürk Köşkü diye tanınan Köşk'te kaldı. Çekirge'deki Çelik Palas'ın bitişiğinde bulunan bu köşkte o güne kadar Miralay Mehmet Bey oturuyordu. Atatürk'ün Bursa'ya geleceği günlerde Bursa Belediyesi bu köşkü sahibinden satın almış, dayayıp döşemiş ve Atatürk'e hediye etmişti. Şimdi Atatürk'ün Bursa'da bir Köşkü vardı ve Atatürk kendi köşkünde kalıyordu. Atatürk, 24 Ocak 1923 sabahı İzmir'e gitmek üzere Bursa'dan ayrıldı.
 
Atatürk, Dumlupınar'da düzenlenen Büyük Zafer'in ikinci yıldönümü törenlerinden bir gün sonra 31 Ağustos 1924'te Bursa'ya üçüncü kez geldi. Bu sefer yanında eşi Latife Hanım da vardı. Doğruca ikametine ayrılmış köşke gitti, eşiyle birlikte yerleşti. Latife Hanım, köşkü çok beğenmişti. Bursa’da gezintiler yaptı. 11 Eylül Bursa'nın kurtuluş bayramıydı. Atatürk o gün yapılan geçit törenine katıldı. Törenden sonra saat 16.30'da Mudanya'ya hareket etti. Hamidiye Kruvazörü ile Trabzon'a gidiyordu. Atatürk, bu gelişinde Bursa'da 12 gün kalmıştı.