Öğrenciler, fiziksel aktivitenin yüksek tansiyonla ilişkisi, fiziksel aktivitenin bel ağrısıyla ilişkisi gibi konuları deneyimlemek amacıyla halk arasından bel ağrısı, kolesterol, yüksek tansiyon şikayeti olan kişilerle bir araya gelerek egzersiz yapıyorlar.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğrencileri gerçekleştirdikleri etkinliğe, sağlıklı olmak ve egzersizlere katılmak isteyen herkesi beklediklerini belirttiler.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Özden Yurdakul, 24 yıldır ÇOMÜ’de Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nde bulunduğunu belirterek, hareket, antrenman bilimi ve spor, sağlık alanlarının çalışma ve ilgi alanları olduğunu söyledi. Halka bu tür aktivitelerle faydalı olmaktan keyif aldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yurdakul, öğrencileriyle birlikte gerçekleştirdiği etkinlik için şunları söyledi: ‘’Bölümümüzün 4. sınıfında Araştırma Projesi diye bir ders var. Öğrencilerimiz eskiden bitirme tezi olarak adı geçen dersi şimdi araştırma projesi olarak alıyorlar. Bu ders kapsamında bir tez yazıyorlar. Bana bağlı olarak çalışan 6 öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizle, çeşitli sağlık sorunlarıyla fiziksel aktivite-egzersiz ilişkisini araştırıyoruz. Sağlık sorunlarıyla fiziksel aktivite- egzersiz arasındaki ilişkiyi az çok biliyoruz ama bunu deneyimleyip görmek daha sağlıklı öğrenmeye yardımcı oluyor. Hem de halka spor yaptırmak, yapmayanlara spor yaptırarak sağlık kazandırmak istiyoruz. Bana bağlı öğrencilerimin hepsinin ders kapsamındaki konuları; fiziksel aktivitenin yüksek tansiyonla ilişkisi, fiziksel aktivitenin bel ağrısıyla ilişkisi. Ama tabi bunları doktor raporuyla spor yapabilecek ve yürümesine engel olmayacak kişilerde uyguluyoruz. Bel ağrısı olan kişiler, kolesterol, diyabet, obezite gibi sorunları olan ya da hiçbir sağlık sorunu olmayıp, daha sağlıklı olmak için egzersiz yapmak isteyenlerle birlikte stadyumda haftanın 3 günü egzersiz yapıyoruz’’.
 ‘Ne Kadar Çok Kişiye Spor Yaptırırsak, Sağlık Kazandırırsak…’
Katılmak isteyenlere kapılarının her zaman açık olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yurdakul,‘’Katılım için hiçbir kriterimiz yok. Tamamen gönüllü olarak gelen katılımcılarımız var. 18 yaşının üzerinde ve gönüllü katılmak isteyenler için bir duyuru hazırladık. Bu katılımcıların çoğu duyuruları görüp gelmek isteyen insanlar. Buradan da etkinliğimizi görüp katılmak isteyenlere kapılarımızın her zaman açık olduğunu söylemek istiyorum. Sağlıklı şekilde egzersiz yapmak isteyenlere hala aramıza katılmak için gelebileceklerini duyurmak istiyorum. Ne kadar çok kişiye spor yaptırırsak, sağlık kazandırırsak o kadar iyi olur bizim için. Spor bilimcinin daha başka ne amacı olabilir? Halkın sağlığı için ufak da olsa bir fayda sağlayabilmek bizim için gurur verici’’ diye konuştu.
Etkinlik Mayıs Sonuna Kadar Devam Edecek
‘’İlk egzersize başlangıcımız 30’ar dakika. Egzersizimizi 3 tane 10 dakikalık yürüyüşle 30 dakikaya tamamlıyoruz. Katılımcılarımızın durumuna göre, haftada belirli miktarlarda bu süreleri arttırmayı hedefliyoruz. Katılımcılarımız yürüdükçe daha da açılacaklar, performansları gelişecek. Etkinliğimize en az 8 hafta devam etmeyi düşüyoruz. Eğer bir aksilik olmazsa mayıs sonuna kadar devam edebiliriz. Güz dönemlerinde de ayrı bir dersimiz var. O dönemde de katılımcılarımızla birlikte böyle etkinlikler yapıyoruz.’’
Katılımcılar da öğrencilerin bu etkinliğinden çok memnun olduklarını belirterek, kendilerine böyle bir fırsat sundukları için öğretmenlere ve öğrencilere teşekkür ettiler.
Haber: SİNEM TETİK