1869 yılından bu yana Bozcaada’daki Rum Ortodoks cemaatine hizmet veren ve Kimisis Teodoku Kilisesi olarak da bilinen Meryem Ana Kilisesi, zamanla yıpranan yapısının onarılması amacıyla 2 yıl önce restorasyona alınmıştı. Uzman ekipler tarafından gerçekleştirilen restorasyon, yapıdaki özgün detaylar korunarak tamamlandı.
Kilisenin yeniden açılışı nedeniyle düzenlenen törene uluslararası katılım yoğun oldu. Yunanistan Panhelenik Sosyalist Hareketi (PASOK) Genel Başkanı ve milletvekili Nikos Androulakis, Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Konstantinos Koutras, Gökçeada ve Bozcaada Metropoliti Kyrillos Sykis, Nea Smyrni Belediye Başkanı Georgios Koutelakis, Tenedos Derneği Başkanı Panos Okumisis ve Nea Tenedos Derneği Başkanı Dimitriou Michalis törende yer aldı.
Yunanistan başta olmak üzere ABD, Fransa, Kanada, Avustralya, İtalya ve Gökçeada’dan gelen çok sayıda Rum Ortodoks inanan, bu tarihi ana tanıklık etti. Kilisenin restorasyonunun tüm finansmanını sağlayan Yunan armatör Thanasis Martinos da törende hazır bulundu. Ayin sırasında Martinos’a katkılarından dolayı bir teşekkür plaketi verildi.
Bartholomeos’un yönettiği dini törende dualar edildi, ilahiler söylendi ve katılımcılar mum yakarak dileklerde bulundu. Etkinlik, hem yerel halk hem de uluslararası cemaat üyeleri için anlamlı ve duygusal bir buluşmaya dönüştü.
Mine Yel