Çam kese böceği, larva evresinde çam ağaçlarının ibrelerini yiyerek beslenir ve özellikle kızılçam ağaçlarının gelişimini olumsuz etkiler. Ekim ayından itibaren yumurtadan çıkan bu zararlı, Nisan ve Mart aylarında yere inene kadar çam ağaçlarında zarar oluşturmaya devam eder. Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de çam kese böceğine karşı biyolojik ve mekanik mücadele yöntemleri uygulanıyor.
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Ayvacık Orman İşletme Müdürlüğü ve Ezine Orman İşletme Şefliği tarafından Ayazma ve Polente Yolu mevkilerinde yürütülen çalışmalarda, çam kese böcekleri tel kafes yöntemiyle toplanarak kontrol altına alınıyor. Ayrıca adacık yöntemi kullanılarak larvaların zarar görmeden doğal süreçlerini tamamlaması sağlanıyor.
Bu yöntemlerle elde edilen tırtıllar, doğal düşmanı olan Phryx Caudata adlı parazit böcek aracılığıyla kontrol ediliyor. Zararlı popülasyonunun dengede tutulması amacıyla bu parazit böcekler, yeniden doğaya salınıyor. Böylece ormanlara zarar vermeden çam kese böceğiyle ekolojik mücadele sağlanıyor.
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, “Ayvacık ve Ezine’de kızılçam sahalarında çam kese böceğiyle mücadelemiz devam ediyor. Çalışmalarımız biyolojik ve mekanik yöntemlerle yürütülmekte olup, adacık ve tel kafes yöntemleri kullanılmaktadır. Bu süreçte çam kese böceğinin doğal düşmanı olan Phryx Caudata korunarak doğaya salınmaktadır” ifadelerine yer verildi. Yetkililer, biyolojik mücadele yöntemlerinin doğanın dengesini koruyarak orman sağlığını güçlendirdiğini vurguladı.
Atakan Alkış
Foto: orman müdürlüğü