Türkiye’nin en kaliteli şeftalilerinin yetiştirildiği Lapseki ilçesine bağlı Umurbey beldesinde bu yıl şeftaliler çiftçilerin yüzünü güldürmedi. Verimden memnun olan çiftçiler, şeftalinin para etmemesi nedeniyle zor duruma düştü. Tarlada şeftalinin kilosu 10 TL’den satılıyor. Çanakkale Cuma pazarına gelene kadar fiyatı 30 TL’ye çıkıyor.
Çanakkale’nin tescilli ürünleri arasında Lapseki şeftalisi de bulunuyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2 yıl önce coğrafi işaret tescili yapılması ile marka değeri artan ve daha çok ilgi görmeye başladı. Çoğu Umurbey beldesinde yetiştirilen şeftalilerin hasadına geçen ay başlanmıştı. Şuanda şeftalilerin en kalitelilerinin hasadı yapılıyor.
Lapseki'nin verimli topraklarında yaklaşık 40 bin dekar alanda 3 milyon civarındaki ağaçtan hasat edilen şeftalinin büyük bölümü Almanya, Fransa ve İspanya'ya ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor. İlçe genelinde bu yıl şeftali ve nektarin üretiminin 150 bin tonu aşmasının bekleniyor. Lapseki şeftalisinin geçen yıl 90 bin ton civarında ihraç edildi bu yıl ise bu karamın 100 bin tonun üzerine çıkması bekleniyor. Geri kalanı da iç piyasaya ve meyve suyu fabrikalarına verilecek.
TARLADA 10 TL
Bu yıl şeftalinin veriminden memnun olan çiftçiler, fiyatla şoke oldu. En verimli şeftalilerin toplandığı bu dönemde tarlada kaliteli şeftalinin kilosu 10 TL’den satılıyor. Kalitesiz olanlar ise meyve suyu fabrikalarına gönderiliyor. Meyve suyu için toplanan şeftalinin kg ise 5 TL civarında. Şuanda tarlada çalışan işçilerin günlük yevmiyesi 1500 TL olduğunu belirten çiftçiler, maliyetler de eklendiğinde şeftalinin masraflarını bile çıkarmadığını söyledi. Şuanda Çanakkale pazarında bile şeftalinin kilosu 30 TL civarında satılırken, tarladaki fiyatın çok düşük olduğu belirtiliyor. Fiyatın düşük olması nedeniyle çiftçiler dallardaki şeftalileri toplamayı bile istemiyor.
Mine Yel