Çanakkale Merkez Muhtarlar Derneği Başkanı Ufuk Göçoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2024 yılı buğday ve arpa alım fiyatlarına tepki gösterdi. TMO'nun açıkladığı fiyatlara göre ton başına makarnalık buğday 10 bin lira, ekmeklik buğday 9 bin 250 lira ve arpa 7 bin 250 lira olarak belirlendi. Çiftçilere ton başına buğday için 1.750 TL, arpa için ise 750 TL'ye kadar fark ödemesi desteği verilecek.

 

Göçoğlu, açıklanan fiyatlara tepkisini "Bugün çiftçiler için kara bir gün olarak tarihe geçti" diyerek dile getirdi. TÜİK verilerine göre yıllık enflasyonun %75, girdi fiyatlarının ise %50 arttığını belirten Göçoğlu, buğday alım fiyatındaki %12'lik artışın çiftçileri endişelendirdiğini vurguladı. Göçoğlu, şunları söyledi:

"Bu sorunun cevabını bulamadığımız sürece, köylerdeki çiftçiler yok olma riskiyle karşı karşıya kalacak. Ekonomik kriz, emeğimizi ve ürünlerimizi maliyetin altında satmaya zorlayarak çözülemez. Atatürk'ün kalkınma hamlesi tarım alanında yapılmıştı ve bu mirası korumak hepimizin sorumluluğudur. Ancak günümüzde, bu fiyatlar neye göre, kime göre belirleniyor? Girdi maliyetlerimiz artarken, ürünlerimizin fiyatları yerinde sayıyor. Bu adaletsizliğe dur demek için sesimizi duyurmalıyız. Tarımın ve çiftçinin önemini unutmamalıyız. Bizim alın terimizin karşılığını almak hakkımız. Adil fiyat politikaları talep ediyoruz."

 

Sedat Uz

Foto:BHA