Kamuda tasarruf tedbirleri kararı alınırken, GESTAŞ’ta önemli bir karar alınarak yönetim kurulu üyelerine verilen huzur hakkı kaldırıldı. GESTAŞ’ın aldığı bu önemli kararın Çanakkale genelindeki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da örnek olması bekleniyordu. Geçen süre içinde benzer şirketlerde ses çıkmadı.

 

Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden biri yaşıyor. Emekli maaşının 10 bin TL olduğu, ev kiralarının 20 bin TL olduğu bu dönemde vatandaşlar isyan ediyor. Türkiye’nin bu duruma gelmesinden en çok kamunun israf, yap işlet devret modeli ile yapılan işletmeler, kamuda araç saltanatı, ballı birden fazla maaş, kamunun büyük israfı gibi çok sayıda madde sıralanabiliyor. Bu yanlış uygulamalar nedeniyle devlette para kalmadı, şimdi tasarruf zamanı.

Bu sorunu ortadan kaldırmak için uzun süreli bir tedbir uygulanacak. Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kısa süre önce açıklandı. Bu tedbirlerin alanı da her geçen gün artırılıyor.

 

GESTAŞ’TA HUZUR HAKKI KALDIRILDI

Alınan tedbirlerle ilgili ilk adım tamamı Çanakkale’nin şirketi olan GESTAŞ’tan geldi. Yıllardır birilerinin arka kapısı olarak anılan, gereksiz ve büyük harcamalarla anılan GESTAŞ’ın yönetime önemli miktarda huzur hakkı adı altında para verdiği de ortaya çıktı.

GESTAŞ yönetiminde yıllardır Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu da yer alıyordu. Semizoğlu yaptığı açıklama ile GESTAŞ yönetimine verilen huzur hakkının tasarruf tedbirleri çerçevesinde kaldırıldığını duyurdu. Semizoğlu’nun yaptığı açıklama şöyle; “Hazine ve Maliye Bakanlığımızca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında alınan kararları yerinde ve doğru alınmış kararlar olarak görüyoruz.

Paket’in öncelikle verimliliği esas alması, izleme ve denetleme sonrasında raporlama ile birlikte idari yaptırım ve para cezası sistemi getirmesi, paketin uygulanabilirliği açısından bizlere güven vermiştir, inandırıcı olmuştur.

Enflasyonla mücadele tüm kesimlerde yapılırsa, sorumluluğu her kesim paylaşırsa amacına ulaşır ve başarılı olur.

Bu kapsamda Çanakkale’mizin güzide şirketi GESTAŞ A.Ş. Yönetim Kurulu tarafından oybirliği ile alınan kararı da takdirle karşılıyoruz. Sayın Valimizin önerisi ile GESTAŞ Yönetim Kurulu üyelerine ödenen huzur hakları son toplantıda kaldırıldı. Tüm kamuoyunun bildiği gibi;  Yönetim Kurulu Başkanı olarak Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nı temsilen görev aldığımız GESTAŞ’ta hiçbir zaman huzur hakkını almadık ve para doğrudan burs fonumuza aktarıldı. Son beş altı yıldır kuruluş ve hizmet amacı dışında yüklenen yüklerden dolayı mali açıdan zaten zor durumda olan güzide şirketimiz ayda bir yapılan toplantılar için de ciddi miktarda huzur hakkı ödüyordu. “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” için yerelden somut bir örnek olarak bu başlangıç çok kıymetlidir. Sayın Valimize bu hassasiyeti için teşekkür ediyoruz ancak şahsım adına belirtmek isterim ki, bu kararın çok daha önceden alınmış olmasını dilerdim.” dedi. 

 

SES ÇIKMADI

GESTAŞ gibi Çanakkale genelinde başta belediyeler olmak üzere çok sayıda kamu kurum ve kuruluşlarda birden fazla maaş alınan ve huzur hakkının verildiği yerler var. Türkiye’nin ekonomik alanında iyice zora girdiği bu dönemde alınan tedbirlere kamu kurum ve kuruluşlarının halen uymadığı konuşuluyor. İsrafın ortada kaldırılması için GESTAŞ bu kararı alırken, diğerlerine örnek olması bekleniyordu. Geçen süre içinde örnek olunmadığı da görüldü.

 

ÇANAKKALE’DE BİNA İSRAFI ÇOK

Hükümet bu konuda tedbir alırken, Çanakkale’nin bu tedbirlere uyup uymayacağı merak ediliyor. Bunun merak edilmesinin sebebi ise şimdiye kadar Çanakkale’de kamudaki israf. Çok ihtiyaç olmadığı halde Çanakkale’de kamuya ait bir çok bina yıkıldı. Bunların başından defterdarlık geliyor. Yıllar önce defterdarlık binası yıkıldı ve kurum kiralık bir binaya taşındı. Bu süreçte binada öyle kaldı. Eleştiriler üzerine 18 Mart Stadı karşısındaki bina yıkıldı. Yıkım sırasında binanın ne kadar güçlü olduğu da ortaya çıktı. Bu yönde çok eleştiri yapıldı ama olan oldu ve bina yıkıldı. Yeri ise şimdi otopark olarak kullanılıyor. Defterdarlık da yıllardır kira veriyor.

Bir diğer kurum ise Adliye. Yıllarca iskele bölgesinde bulunan adliye binası birçok sebep gösterilerek yeni bina yapıldı. Çevre yolunun üst kısmına bulunan alana yapılan büyük binaya kurum taşındı ama eski bina öylece kaldı.

Bina israfına sebep olan bir diğer kurum ise Çanakkale Emniyet Müdürlüğü. Bu müdürlük için de birçok bahane üretilerek yeni bina yapıldı ve emniyet bu lüks binaya taşındı. Eski bina da yıkıldı. Şimdi vatandaşlar otopark olarak kullanıyor. Türkiye’de kamu kurumları bakımında betona en fazla yatırım yapan şehirlerden biri Çanakkale. Çanakkale’de insanların çalışabilecekleri, üretim yapacakları işletmeler yerine kamu binalarına yatırım yapılıyor.

ARAÇ SALTANATI SON DEVAM EDİYOR

Birçok yerde olduğu gibi Çanakkale’de de araç saltanatı çok fazla. Daha önce haberlere konu olduğu gibi bazı müdürler, kurum araçları ile tatile gittiler. Bazı müdürler, kurum araçları ile çocuklarını okullara ve etkinliklere gönderiyor. Bazı yöneticiler makam aracı ile evlerine su bile taşıyor, köpeklerine mama gönderiyor. Kurum araçları kiralık olduğu için resmi plaka bulunmuyor. Bu yüzden çok rahat görev dışında özel işlerde kullanılabiliyor. Bu tedbirler ile buna son verilip verilmeyeceği merak ediliyordu. Geçen süre içinde bu konuda da atılmış bir adım yok.

Tuba Demirtaş