Çanakkale genelinde ortaya çıkan tablonun şok etkisi sürüyor. Seçimin ardından adaylar, teşkilatlar, vekiller ve genel merkezler bazında eleştiriler başladı.

 

Seçim sonuçları, Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de tahminlerin ötesinde çıktı. Çanakkale Merkezde, CHP’nin oyu yüzde 20 civarında düştü, buna karşın seçimi kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Çanakkale Belediye Başkanı CHP adayı Muharrem Erkek oldu. AK Parti ve MHP’nin oyları ise yüzde 36’dan yüzde 18’lere kadar geriledi. Cumhur İttifakı adayı Jülide İskenderoğlu’nun bu kadar oy kaybetmesi şaşkınlıkla karşılandı. İYİ Parti’nin adayı Burak Kunt, Çanakkale’de beklenenin çok çok üzerinde oy aldı. Burak Kunt yüzde 37 civarında oy aldı.

 

CHP BELEDİYE MECLİSİNDE DE KAZANDI

Belediyelerde başkanlık kadar belediye meclisi de çok büyük önem taşıyor. Çanakkale Belediye Meclisi’nde CHP 15 meclis üyeliğini aldı. Belediye başkanlığı da kazandığı için 3 de kontenjandan eklendiğinde CHP’nin Çanakkale Belediye Meclisi’ndeki üye sayısı 18 oldu. İYİ Parti’nin 8, AK Parti’nin ise 5 üyesi oldu. Bu sonuçlara göre AK Parti’nin üye sayısı düştü, İYİ Parti’nin yükseldi.

İL GENEL MECLİSİ’NDE DE CHP ÜSTÜNLÜK SAĞLADI

Seçim yarışının bir diğer bölümü ise il genel meclisinde yaşandı. Çanakkale merkezde resmi olmayan sonuçlara göre CHP 4, İyi Parti 1, AK Parti’nin de 1 il genel meclisi üyesi çıkarttığı öğrenildi. İtirazlar ve sayımların yapıldığı için Çanakkale merkezdeki il genel meclisi üye sayısının tam net olmadığı öğrenildi.

Çanakkale’nin 34 İl genel meclis üyesi bulunuyor. Şimdiye kadar alınan sonuçlara göre CHP’nin 19, AK Parti’nin 12, İYİ Parti’nin 2 ve MHP’nin ise 1 üye çıkardığı öğrenildi. Geçen yerel seçimlerde de CHP il genelinde en fazla üye çıkartan parti olmuştu ve il genel meclis başkanlığı da CHP’ye geçmişti. Daha sonra CHP’li Nejat Önder’in AK Parti’ye geçmesi, istifalar sonrasında il genel meclis başkanlığı AK Parti’ye geçmişti. Bu sonuçlara göre il genel meclisin de de çoğunluk CHP’ye geçmiş oldu.

 

ELEŞTİRİLER BAŞLADI

Seçim sonuçları böyle çıkınca partiler de eleştiriler başladı. CHP fazla oy kaybetmesine rağmen belediye başkanlığı aldığı için şuanda fazla bir eleştiri yaşanmadı. Düşük seviyedeki eleştiriler ise oy oranının çok düşmesi.

Şuanda Çanakkale, AK Parti ve MHP adayı Jülide İskenderoğlu’nun aldığı oyu konuşuyor. İki partinin önceki seçimde yüzde 36 civarında olan oyu, bu seçimde yüzde 18’lere düşmesi tartışmaları da beraberinde getiriyor. Seçimden sonra dün herkes İskenderoğlu’nun aldığı oyu konuştu ve eleştirilerini sıraladı.

İskenderoğlu’yu olumsuz eleştirenler dönüp Burak Kunt’un aldığı oyu da konuşmaya başladı. Çanakkale’de hem CHP’nin hem de Cumhur İttifakı’nda yaşanan oy kayıpları, İYİ Parti’nin adayı Burak Kunt’ta gittiği görülüyor. Türkiye genelinde yüzde 3 civarında olan parti oyunu Kunt 10 kat artırdı. Çanakkale’de kazanan aday ise kuşkusuz Burak Kunt oldu. Çanakkale siyasetinde artık bir Burak Kunt hep olacağa benziyor.

 

Bünyamin Nami Tonka