Havalar ısındı, bahar geldi ve tarım kenti olan Çanakkale’de tarım alanlarına çalışmalar başladı. Her yıl bu dönemde ise tarım için en fazla önem taşıyan ise tarım sulama suyu karşılayan barajların durumu. Son iki yılın kurak geçmesi nedeniyle çiftçiler su konusunda büyük sıkıntılar yaşadı. Bu yıl barajların nasıl olacağı merak ediliyordu. Çanakkale’de de en çok merak edilen baraj ise Bayramiç barajı. Baraj, Bayramiç, Ezine ve Çanakkale merkezdeki tarım arazisinin büyük bölümünün su ihtiyacını karşılıyor. Bu yüzden büyük önem taşıyor.

Mitolojide 'Bin pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı'nda doluluk oranı, yüzde 100'e ulaştı. Geçen sene kış ayında yağışların zayıf olduğunu ve Kaz Dağları'na kar yağmadığını söyleyen Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, “Bu nedenle geçen sene mart ayı sonunda, takriben bugünlerde, barajımızın su seviyesi ortalama yüzde 60'lardaydı. Geçen sene sulama sezonuna ise yüzde 88'lik bir doluluk oranıyla başladık. Ne yazık ki ekim-kasım ayına gelindiğinde suyumuz tamamen bitti. Tedbirlerin alınmasından dolayı sulama sezonunda üreticilerimizi bir aksaklık yaşatmadan, mağduriyet yaşatmadan, sulama sezonunu tamamladık. Bu yıl ise barajımız, yüzde 100'lük doluluk olanına sahip.

 Kış ayının yağışlı geçmesi, yağmurların çok düşmesi ve Kaz Dağları'nda hiç kar yağışının eksik olmaması ve Bayramiç Barajı'nı besleyen derelerin hiç kurumaması, barajımızı bu zamanlarda doldurmuş oldu. Gaflete kapılmamak, barajımız dolu diye suyumuzu israf etmememiz gerekli. Önümüzdeki yılın ne getireceği hiç belli değil. Barajımız dolmayabilir. Sulama sezonunu bitirdikten sonra önümüzdeki sezona yüzde 25-30 su seviyelerinde girmemiz gerekiyor. Bu konuda üreticilerimizin kısıtlamalara, tedbirlere ve kurallara uyması gerekiyor. Bu tarz kurallara uyulursa, Bayramiç Barajı her yıl üreticisinin yüzünü güldürür ve kimseyi mağdur etmez” dedi.

Bayramiç barajı aynı zamanda ilçenin içme suyu ihtiyacını da karşılıyor. Bayramiç barajı gibi Çanakkale’nin içme suyunu ve tarımsal suyunu karşılayan Atikhisar barajından da sevindiren haberler geldi. Atikhisar barajındaki sus eviyesi de tamamen doldu. Bu yıl bahar aylarına Çanakkale genelindeki barajların tamamına yakını tam dolu olarak giriyor. Bu da hem içme suyu hem de tarımsal sulama konusunda vatandaşları sevindiriyor.

 

Sedat Uz