Kent için önemli olan bu çalışma Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi ile ÇOMÜ Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay tarafından hazırlandı. Geçmiş dönemlerde Çanakkale’yi yönetmiş  yöneticilere yönelik bir arşiv oluşturan ve Cumhuriyetten bugüne Çanakkale Belediye Başkanları daha önce bir kitapta toplanmıştı. Kent Müzesi Arşivinin katkıları daha önce kitabı hazırlayan Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay tarafından oluşturulan ‘Kentte Bir Asrın Belediye Başkanları’ Sergisi kapılarını açtı. Cumhuriyet Döneminden bu yana atanmış veya seçilmiş 58 Belediye Başkanının yer aldığı sergiye yoğun ilgi oldu. Sergiye Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Baro Başkanı Av. Hande Keskin, CHP Belediye Başkan Adayı Muharrem Erkek, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sergi ile ilgili bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay “Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi ile birlikte Çanakkale Belediyesi yöneticilerini arşiv belgeleri çerçevesinde derlemeye çalıştık.  Çünkü gelecekte bu kente hizmet veren yöneticiler unutulsun istemedim.  Biz de belge haline getirdiğimiz yöneticileri bir sergi ile vatandaşlara tanıtmak  istedik.  Cumhuriyet döneminden günümüze kadar hem atanmış hem de seçilmiş olarak  58 tane Belediye Başkanımıza yer verdik” dedi.

Son Belediye Başkanı Ülgür Gökhan

Şuanda Çanakkale Belediye Başkanı olan ve serginin son belediye başkanı da olan Ülgür Gökhan da bir konuşma yaptı. Başkan Gökhan, “Mithat Hocamız Cumhuriyet dönemi ile beraber bu kente hizmet etmiş Belediye Başkanlarımız özgeçmişleri ile bizlere sundu çok teşekkür ederiz.  Güzel de bir kitap yapmış ve bundan sonra Milletvekilleri de yapmayı umuyoruz.  Bunların hepsi bu kentin bellekleri  ve bunlar uzun yıllar sonra  hizmetleri ile anılacak. İyi ki Mithat hocamıza ve üniversitemiz var. Çünkü  Çanakkale’nin bütün değerlerini teker teker ortaya çıkararak bizlere sunuyor.  Vakıf başkanları, Belediye Başkanları, milletvekilleri birer tarih, kültürel birikim sonuçta onun için bu çalışma ve buna benzer çalışmalar çok önemli.  Mithat hoca bu sergi ile bizi çok mutlu etti  o nedenle teşekkür ederim” dedi.

Sergi 14 Nisan 2024 tarihine kadar açık olacak. Serginin açılışının ardından konuklar ve ziyaretçiler sergi alanını gezdi. Dr. Öğr. Üyesi Mithat Atabay, sergiye gelenlere Belediye Başkanları ve icraatlarını tek tek anlattı. Ülgür Gökhan Cumhuriyetin 100. Yılının kutlandığı 2023 yılında  başkan koltuğunda olduğu için Cumhuriyetin 100. Yıl belediye başkanı olarak anıldı.

 

Tuba Demirtaş

Foto: BHA