Kısa süre önce Çanakkale’nin birçok bölgesinde sel felaketleri yaşandı. Dereler taştı ve birçok alan zarar gördü. Taşan derelerden biri de Kepez deresi oldu. Buradaki dere iki sefer taştı ve denize birleştiği yerdeki teknelere de zarar verdi. Bu olay Kepez Belediyesi Meclis Toplantısı’nda bir kez daha gündeme geldi.

Kepez Belediyesi'nin Ocak ayı toplantısı Turhan Mildon Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapılan toplantının ilk konuşulan konular arasında yer aldı.

Mecliste ilk olarak gündem dışı konuşan Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, "Yeni yıla girdik. Dünyada barışın adeletin, toplumda huzurun ve güvenin egemen olduğu bir yıl diliyorum. Aralık ayında bölgemiz hasretle beklediğimiz etkili yağmur yağışını aldı. Meteroloji İl Müdürü ile yaptığım görüşmelerden sonra aldığım bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Son yıllarda Aralık ayı ortalamalarında metrekareye 105 kilogram yağış düşerken, bu Aralık ayında 166 kilogram yağış düştü. Yani yüzde 50'lilik artışla yağmur aldık. Ekiplerimiz bu süreç içerisinde 24 saat çalışma sistemine geçerek beldemiz içerisinde Atatürk Caddesi'nde ve Kepez Çayı'nda iş makinalarıyla görevlerini yerine getirdiler. Tabi burada maalesef Çanakkale'mizde yaşadığımız yangınlarla ormanlarımızı ve ağaçlarımızı kaybettik. Bugünde bu etkilerin ne kadar kötü olduğunu görüyoruz. Çünkü daha önceki aylarda görmediğimiz taşkınları hem deremizde hem köylerimizde gördük. Eskiden ağaçlar, ormanlar kökleriyle o toprağı tutarken maalesef bugün o ağaçlar, kökler olmadığı için dolayısıyla o ormanlardan verimli topraklar dere yatağıyla birlikte sürüklenerek, Kepez Deresi'nin denizle buluştuğu noktada balıkçı barınağının orada maalesef menfezleri tıkayarak, taşkınlara sebep oldu. Gerçekten bölgemiz için üzücü günlerdi.

Köylülerimiz maalesef orada da bu taşkında etkilendi. Kepez Çayı'nın taşkın yaşamasıyla birlikte bilerek bilmeyerek, siyaseten kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalışan bazı siyasetçiler ve kişiler sanki dere ıslahında menfez ve köprülerin çalışmasında, yapılmamasında Kepez Belediyesi'nin suçu varmış gibi kamuoyuyla paylaştılar. Ben bunu buradan düzeltmek istiyorum. Kamuoyunu bilgilendirmek istiyorum. Ülkemizdeki dere yatakları üzerinde her sebeple olursa olsun yapılacak olan köprü, menfez gibi yapılar ile dere yatakları üzerinde kurulacak olan yapılar Devlet Su İşleri'nin sorumluluğundadır. Bu da 20 Şubat 2010 tarihte 27499 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Bu görev Devlet Su İşleri'ne verilmiştir. Ben buradan hiç kimseyi suçlamak istemiyorum. Devlet Su İşleri yetkilileri görevini yapmıştır, yapmamıştır gibi bir suçlayıcı ifadelerde bulunmak istemiyorum. Elbette ki Devlet Su İşleri de görevini oradaki arkadaşlarımız da görevlerini yerine getirmişlerdir. Kepez Belediyesi'nin sorumluluğunda olmamasına rağmen Kepez Belediyesi ekipleri de personelleri de orada görevlerini yerine getirmişlerdir. Ben buradan personel arkadaşlarımıza yapmış olduğu çalışmalar için teşekkür ediyorum. Hatta şunu özellikle ifade edebilirim. İş makinasında çalışan arkadaşlarımız, diğer arkadaşlarımız gece sabaha kadar 24 saat görevlerinin başındalardı. Fen İşleri Müdürümüz olayın başındaydı. Ben gece 2'de oradaydım. Hiç fotoğraf çektirmedim. Ya da sosyal medyada şov yapmadım. Sabah 7'de de oradaydım. Ama maalesef bu konuda sanki Kepez Belediyesi orada köprü yapmamış, menfez yapmamış ve bu taşları ondan oluşmuş gibi kamuoyuna yanlış bilgiler verildi. Bilerek ya da bilmeyerek ben buradan bu açıklamayla düzeltmek istedim. Ben bunu çıkıp sosyal medyamdan da bu açıklamayı yapabilirdim ya da bir basın toplantısı da düzenleyebilirdim.

Kepez'in Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Hamidiye Caddesi'nde biliyorsunuz yılın son günlerinde beton asfalt çalışması yaptık. Ama onun öncesinde bilmenizi isterim ki elektrik kabloları toprağın altına indirildi. Yapmış olduğumuz yazışmalar neticesinde elektrik kablolarını toprağın altına indirdiler. Yukarıda artık gördüğünüz gibi Hamiliye Caddesi'nde elektrik kablosu yok. O bölgedeki tüm abone içme suyu abone bağlantılarını değiştirdik. Yani artık o bölgede çok sık bir patlak olmayacak. Su patlağı olmayacak. Çünkü biliyorsunuz malum orada sıcak asfalt çalışması yaptığımız için o asfaltın kazılarak orijinal halinden uzaklaşmasını önlemek için tüm Cumhuriyet Mahallesi'nde yapmış olduğumuz çalışmaları yaklaşık herhalde Cumhuriyet Mahallesi'nde 2650 parsel bağlantısında yani yaklaşık herhalde yaklaşık 7 bin 500 civarında su abonesinin, içme suyu abone bağlantılarını yeniledik. Sıfırladık. Tabii ki onlar 20-30 yıl önce yapılan bağlantılar, 20-30 yıl önceki teknolojiyle yapılan bağlantıları yenileyerek, artık inşallah daha az su patlağımız olacak diyorum.

"Hamidiye Mahallesi'ne ilk geldiğimiz dönemde çalışmaları yapıp Hamidiye Mahallesi'nde hiçbir yolsuz sokağımız dahi yok. Hamidiye Mahallesi'nde hiçbir yolsuz caddemiz, sokağımız yok. Cumhuriyet Mahallesi'ndeki çalışmalarında yaklaşık yüzde 70'ler civarlarına geldik. İnşallah bundan sonraki süreçte Cumhuriyet Mahallesi ve akabinde de Boğazkent Mahallesi altyapı ve üstyapıyla çalışmaları yapılarak yol çalışmaları yapılarak, Kepez'de yol sorununu ortadan kaldırmış olacağımızı sizlere müjdelemek istiyorum" dedi.

 

Bünyamin Nami Tonka

Foto: BHA