Çanakkale Valiliği, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı, ÇOMÜ  ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans’ projesinin eğitim çalışmaları bir süre önce başlamıştı. ÇOMÜ ile yerel basın arasında yapılan çalışmalar devam ediyor.

Öğretmenevinde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına  Vali İlhami Aktaş, Cumhuriyet Savcı Betül Demir Kurucaoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Harun Hazır, ÇOMÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın, ŞÖNİM Müdürü Nuray Gümrükçü, ÇOMÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Deniz Yengin, Doç. Dr. Tamer Bayrak, Öğr. Gör. Onur Bayram, İlgili kurum personeli ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını Proje koordinatörü Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın yaptı. Ilgın, “Bu projeyi kadına yönelik şiddetle mücadele il eylem planımızda yer alan üniversitemize verilen görevler içerisinde aslında. biz daha önce bir bir analiz gerçekleştirmiştik. Kadın ve aile çalışmaları yüksek lisans programımızda. Bu analiz sonucunda kıymetli valimiz ve başsavcımız bizden bir proje hazırlamamızı istediler. O proje kapsamında biz medya mensuplarımızla, Çanakkale'deki medya mensuplarımıza özellikle haber üretim ilgili ve kadına yönelik şiddetle mücadelede bu tip haberleri yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Bununla ilgili bir eğitim programı planladık. Bu program kapsamında hem iletişim fakültesinde alanında uzman hocalarımız bu noktada ayda bir kere eğitimler veriyor. Bir de onun dışında hem başsavcılığımızdan basın savcımız, kadın savcımız ve şiddeti önleme merkezinden müdürümüz de eğitimler veriyor.  Kadına yönelik şiddet haberlerinde olması gereken noktaya gelmek için bir çalışma içerisindeyiz’’ dedi

 

KADINA ŞİDDET SIFIRA İNDİRİLECEK

Daha sonra konuşan Vali İlhami Aktaş ise kadına yönelik şiddete vurgu yaparak, “Kadına yönelik şiddet konusunda değişik platformlarda, değişik ortamlarda farklı faaliyetlerle önüne geçilmesi, en aza indirilmesi, sıfırlanması noktasında ilimiz genelinde çalışmalar yapılmakta. Bu çalışmaların birisinde arkadaşlarımızın, hocalarımızın ve şube müdürümüzün çalışmasıyla basın mensuplarımızla beraber, tabii basın konunun en önemli taraflarından birisi. Halkın bilinçlendirilmesi noktasında, halka doğru haberlerin yansıtılması noktasında içeriklerin sunumu perspektifinde çok önemli bir tarafı bu konunun. Bu anlamda ilimizde arkadaşlarımız bu haberlerin verilme şekliyle ilgili siz kıymetli basın mensuplarıyla beraber bir çalışma yapmak istediler. Üniversitemiz, Aile Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz, aile hakimlerimiz, Cumhuriyet Başsavcılığımız, basın savcımız ve tüm taraflar bu konuda ilimizde bunu en aza indirmek, sıfırlamak için çalışmalar yapıyoruz. Ben bu anlamda başından beri bu toplantılara katılan siz kıymetli basın mensuplarına çok teşekkür ediyorum. Tabii biz değişik platformlarda hem kadınlara hem kamu personelinden dışarıdaki kesimlere değişik vesilelerle eğitimler verilmekte. Amaç, ilimizde kadına şiddeti sıfıra indirmek, kadına şiddetin konuşulmadığı bir dil olmak. Bu anlamda katılımlarınız çok önemli. Konuyu halka yansıtmamız çok önemli.  Emeği geçen sunum yapan hocalarımıza teşekkür ediyorum. Umarım kadına şiddetin konuşulmadığı bir Çanakkale'yi oluşturmuş oluruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından ‘Haber Üretiminde Söylem Analizi’ konusu hakkında bilgi verildi.

 

Tuba Demirtaş

Foto: BHA