Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti açıkladı. 1 Ocak 2024'ten itibaren asgari ücret 17 bin 2 lira olacak. Bu sonuçla beraber asgari ücret toplamda yüzde 49 oranında artmış olacak. Şimdi emeklilerin gözü kulağı yapılacak açıklamada olacak. En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Yeni yıla iki gün kala asgari emekli ve tüm çalışanların gözü yapılacak zamlara çevrildi. Son yıllarda çalışanların büyük kısmı asgari ücretle çalıştığı için en çok merak edilen de asgari ücret rakamı oldu. Günlerce süren görüşmeler sonunda önceki akşam asgari ücret açıklandı. Daha önceki yıllarda rakamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklıyordu. Bu sefer açıklayan kişi Bakan Işıkhan oldu. Asgari ücret belirleme komisyonu ile beraber kamera karşısına geçen Işıkhan, yeni asgari ücretle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Temmuz ayında net asgari ücret devletimiz tarafından verilen 500 lira asgari ücret desteği ile birlikte 11 bin 402 lira olmuştu. Şimdi de 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak net asgari ücreti, 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun inşallah. Bu rakamla net asgari ücrete, önceki döneme göre yüzde 49, önceki yıla göre ise kümülatif olarak yüzde 100 oranında artış yapılmış bulunmaktadır. Yeni miktar ile çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü bir kez daha yerine getirmiş olmanın memnuniyeti içerisindeyiz. Devletimiz, tüm kurum ve kuruluşlarıyla işçisinin, işverenin ve tüm vatandaşlarının yanında yer almaya devam edecektir. Türkiye Yüzyılı, emekçisinin, üretenin, işverenin ve yatırımcısının el ele verdiği birlik ve beraberlik ruhu içerisinde kararlı adımlarla ilerlemeye devam edecektir."

 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE OLACAK

Asgari ücretliler yeni yılda alacakları rakamı öğrenirken, özellikle en düşük emekli maaşı alanlar bu sefer kendilerine yapılacak zammı sormaya başladı. Bu konuda şimdiye kadar net bir açıklama yapılmadığı için hükümet kanadındaki kulislerden alınan bilgiler sosyal medyalarda dolaşmaya başladı. 3 Ocak'ta açıklanacak Aralık ayı enflasyon rakamın ardından, memur ve emeklilere yapılacak zam oranının da netleşmesi bekleniyor.

 

Asgari ücret zam oranının yüzde 49 olarak açıklanmasının ardından benzer oranda emekli maaşlarına da yeni yılda zam yapılması öngörülüyor. Haziran ayında 1351,59 olan Tüketici Fiyat Endeksi Kasım ayında 1806,50'ye yükseldi. Böylece 5 aylık enflasyon oranı yüzde 33,66, refah payı hariç 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 33,66, 5 aylık memur enflasyon farkı yüzde 26,09, memur toplu sözleşme zammı yüzde 15, 5 aylık memur zammı yüzde 45 oldu. Aralık ayının enflasyonu 0 çıksa dahi emekli ve memur bu zamları almaya hak kazanmış oldu. Aralık rakamlarının açıklamasıyla emekli ve memur maaş zamlarının yükselmesi bekleniyor.

En düşük emekli maaşı: 7.500 TL, yüzde 45 zam yapılırsa en düşük emekli maaşı: 10.875 TL olacak. Kulislerde aldığımız haberlere göre ise, temmuz ayında en düşük emekli maaşına zam yapılmadığı için bu sefer bir iyileştirme yapılması bekleniyor. Yeni yılda en düşük emekli maaşının 11.500 TL ile 12.000 TL arasında olması bekleniyor.

 

Mine Yel