Bu topraklarda doğan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, yıllar sonra ilk defa 2019’da Çanakkale’den geçmişti. Gelecek yıl Nisan ayında yapılacak olan 59.’uncu Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun son etabının Çanakkale olması isteniyor. Çanakkaleliler, bu önemli organizasyonun Çanakkale’ye getirilmesi için AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider’e çağrıda bulundu.

Bisiklet turu ilk olarak 1963 yılında Marmara Turu adıyla başladı. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ismini alarak büyük bir organizasyona dönüştü. Geçen süre içinde organizasyon Türkiye’nin dört bir yanında yapıldı.  Turun 55’incisi 2019’da ilk defa Marmara bölgesinde düzenlendi.

55. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu 16-21 Nisan 2019’da, İstanbul-Tekirdağ, Tekirdağ-Eceabat, Çanakkale-Edremit, Balıkesir-Bursa, Bursa-Kartepe, Sakarya-İstanbul rotası ile Çanakkale’den geçti.

2020 YILINDA PLANLADI PANDEMİ ENGELİ ÇIKTI

2020 yılında düzenlenecek olan 56. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun bir kez daha Çanakkale’mizden geçmesi planlanmış ve Tur’un turizm açısından büyük bir tanıtım fırsatı sağladığı düşünülerek  İzmir yolundan devam eden 5. Etabının rotası değiştirilerek final Troya Müzesi önüne taşınmıştır ( Final kürsüsünün Müzenin terasında yapılması öngörülmüştür. Bilindiği üzere dünyanın en çok takip edilen spor organizasyonlarından biri olan Tour de France'ın 2019 yılında gerçekleşen final etabı, tarihinde ilk kez Louvre Müzesi'nden geçmiş ve böylece yarış sırasında yüzlerce bisikletçinin Louvre Müzesi'nin cam piramidiyle ünlü bahçesinde geçişi milyonlarca izleyiciye ulaşmış ve Müzenin uluslararası tanıtımında yeni bir fırsat doğurmuştu. 56. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun 5.Etabında bu eşsiz tanıtım fırsatı değerlendirilmek istenmiş ancak pandemi sebebiyle Tur önce ertelenmiş ve ardından ise iptal edilmişti. O günden bu yana ise Tur bir daha Çanakkale’ye uğramadı.

GELECEK YIL ÇANAKKALE’DEN GEÇSİN

Pandemi döneminde ertelenen turun önümüzdeki yıl Çanakkale’de geçmesi için yoğun bir istek bulunuyor. Türk bisikletinin gelişimine değer katan ve dünya bisikletinde önemli bir yeri ve marka değeri olan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun, 2024 yılında 21-28 Nisan tarihleri arasında düzenleneceği duyuruldu. Ancak henüz Tur’un güzergahı, hangi illerden geçeceği belli olmadı.

Bu önemli organizasyon tekrar Çanakkale’den geçmesi için AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider’e çağrıda bulunuldu. 2024 yılında 21-28 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun henüz güzergâhının belirlenmemiş olması büyük bir avantaj olduğu belirtilerek, yaklaşık 2 hafta içinde duyurunun yapılması bekleniyor.  Söz konusu Tur’un önümüzdeki yıl İlimize getirilmesi, bir etabının Troya Müzesi önünde sonlanması, kürsünün burada yapılması Çanakkale turizmi açısından büyük bir fırsat sağlayacağı vurgulandı. Bugünlerde Türkiye Bisiklet Federasyonu ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile hızlıca kurulacak iletişim bu turun Çanakkale’ye kazandırılabileceği belirtilerek Milletvekili Gider’in bu konuda çalışma yapması istendi.

Gider’in yapacağı destek ile Çanakkale turizmine ve Avrupa Müze Ödülü almış olan Troya müzesinin tanıtımına tekrar çok yönlü bir katkı sağlayacağı belirtildi.

 

Bünyamin Nami Tonka

Foto: Arşiv