Bayramiç, Ezine ve Çanakkale merkezin bir bölümündeki tarım arazisinin su ihtiyacını karşılayan Bayramiç barajı, kuruma noktasına gelmişti.  Çanakkale için bu kadar önemli olan baraj, son yağışlarla beraber doluluk oranı yüzde 8.5’ten yüzde 60’a çıktı. Yağışların böyle devam etmesi durumunda kısa sürede tamamen dolması bekleniyor.

 

Geçen yıl Türkiye’ genelinde başlayan kuraklık, bu yıl da devam etti. Ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de son yılların en kurak mevsimleri yaşandı. Geçen yıl kar yağışının az olması, bu yıl ilkbahar, yazın ve sonbaharda hemen hiç yağışın düşmemesi barajların boşalmasına neden oldu. Kuraklık nedeniyle il genelindeki tüm barajlar, kuruma noktasına geldi. Barajlarda su kalmayınca hem içme suyunda hem de tarım sulama suyunda sıkıntılar yaşandı. Barajlardaki su seviyesinin azalması nedeniyle Çanakkale Belediyesi, su tüketiminin bir çok alanına yasak getirmişti.

TARIMSAL SULAMAYA KAPATILMIŞTI

Mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen, 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı'nda su seviyesi, Ekim ayının ortalarında yüzde 8,5 seviyelerine kadar geriledi. Bunun üzerine baraj, tarımsal sulamalara kapatıldı. Kentte Kasım ve Aralık ayı ortalarında yağışlar etkili oldu. 2 aylık sürede etkili olan sağanak sonrası Bayramiç Barajı'nın seviyesi, yüzde 60'a çıktı.

 

Bayramiç Ziraat Odası Genel Sekreteri Gülşin Zeybekoğlu, baraj seviyesinin yükselmesinin sevindirici olduğunu belirterek, buna karşın yine vatandaşların tedbiri elden bırakmamasını istedi. Kar yağışının olması durumunda barajın tamamen dolacağını belirten Zeybekoğlu, “Aralık ayının ortalarına kadar etkili olan sağanak yağışlar ve Kaz Dağları'na yağan kar ile Bayramiç Barajı'nın doluluk oranı, yüzde 60 seviyelerine yükseldi. Barajımızın su seviyesinin yükselmesi, bizim için sevindirici ama ekim ve sulama sezonu başladığında üreticilerimizin su kullanımına dikkat etmeleri gerekiyor. Kaz Dağları'na geçen sene kar yağışının çok az olmasından dolayı Bayramiç Barajı'nın doluluk oranı olumsuz etkilenmiştir. Bu yıl ise Kaz Dağları'nda kar yağışının beklenen günlerde gelmesi sevindirici. Bu yıl kar yağışının istediğimiz gibi olması, durumunda baraj seviyesinin doluluk oranı artacağı için olumlu yönde etkilenecek.” dedi.

ATIKHİSAR BARAJI

Çanakkale’nin içme ve tarım arazisinin bir bölümünün sulama suyunu karşılayan Atıkhisar barajında da doluluk oranı arttı.

 

Çanakkale’de hava şartlarının yaz aylarından bu yana kurak geçmesi sebebiyle barajlarda azalan su miktarı il genelinde son zamanlarda yaşanan yağışlarla birlikte yükselmeye başladı.

 

Çanakkale merkezin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı’ndaki su miktarı, Ekim ayında yağan yağmurlarla birlikte 18 milyon 233 metreküp su miktarıyla yüzde 34 seviyesine ulaştı.

Çanakkale Belediyesi Encümen kararıyla kuraklık nedeniyle 2 Mart’ta su kullanımına getirilen bazı yasaklar, kuraklığın devam etmesi ve Atikhisar Barajı'nda su seviyesinin azalması nedeniyle 31 Aralık tarihine kadar uzatılmıştı. Son yağışlarla beraber Atıkhisar barajında da su seviyesi önemli ölçüde yükseldi. Barajı besleyen derelerdeki su seviyeleri de önemli ölçüde artması sevindirici bir durum oldu. Yağmurlarla beraber toprağın suya doymasının ardından yağan her yağışın büyük bölümü barajlara akacak. Yağışların böyle devam etmesi durumunda barajların kısa süre sonra tamamen dolması bekleniyor.

 

Mehmet Güler

Foto: BHA