Deniz ürünlerinin en fazla tüketildiği illerden biri olan Çanakkale’de balık fiyatları her aman büyük önem taşıyor. Çanakkale’de en çok sardalya tüketilirken, en lezzetli balık ise lüfer olarak görülüyor. Bu yüzden lüferin fiyatı her zaman çok artış gösteriyor. Son zamanlarda ise fiyatı hızla artıyor.

Lüfer balığı fiyatları, son 1 ay öncesine kıyasla yükselmeye başladı. 1 ay süre boyunca giderek artan Lüfer, 400-450 lira seviyelerindeyken şu an itibarıyla 600-650 liraya kadar yükseldi. Bu yükselmenin nedenleri de akın balığı olmasının yanında avlanma şekilleri ve havaların soğuması da etkili oluyor. Ayrıca talep ve arz dengesizlikleri etkiliyor.

 

Lüfer balığının doğal seyir ve akın balığı olması, fiyatlarında daha fazla yükseliş beklentisini beraberinde getiriyor. Bu durum, balıkçıları ve tüketicileri gelecekteki fiyat dalgalanmalarına karşı tedbirli olmaya yönlendiriyor. Havaların da rüzgarlı olması nedeniyle balıkçıların denize açılmaması ve olta balıkçıların da ava çıkmaması nedeniyle balık fiyatlarında artış yaşanıyor.

 

 

Arzu Baladur

Foto: BHA