Çanakkale’nin en aktif ekiplerinden biri olan Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinin Adatepebaşı köyünde bulunan Gürleyik şelalesine yürüyüş düzenledi. Çanakkale merkez ve ilçelerden gelen kulüp üyeleri, araçla Adatepebaşı gelen ekip, burada aracı park ederek köy kahvesinde sabah kahvaltısı yaptı.

Kahvaltıdan sonra ekip, yürüyüşe geçti. Şelale köyden 4 kilometre uzaklıkta. Birçok meslekten insanların olduğu yürüyüş ekibi, buradan Kazdağları’ne tırmanarak 2 kilometre yürüdü. Bölgedeki zirvede dinlenen ekip, daha sonra şelalenin bulunduğu vadiye iniş yaptı. Yolun yarısı sadece patika yol bulunuyor. Son 2 kilometrelik kısmı en zor kısım. Bu kısımda rehber olmadan gitmek inkansız. Hem yolu şaşırıp kaybolma durumu var hem de kayalık ve engebelli yolda tehlike atlatma durumu var. Öte yandan kimsenin olmadığı bölgedeki ormanlık alanda ayı ve yırtıcı hayvanlarla karşılaşma ihtimali bulunuyor.

Grup 2 saatlik yürüyüşün sonunda bölgeye ulaştı. İçinde dağcılık alanında uzman ekibin de bulunduğu Çanakkale Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları ekibi, yürüyüş sırasında ekibin tüm güvenliğini sağlamak için de büyük çaba harcadı. İki saatlik yürüyüşün sonunda grup, şelaleye ulaştı. Zorlu bir parkur sonunda ulaşılan şelale adeta gelenleri büyülüyor. Yüksek kayalardan iki aşamalı akan şelale, en aşağıda göl oluşturmuş. Havanın çok sıcak olduğu zamanlarda burada yüzülebiliyor. Özellikle suların az olduğu dönemde gitmek gerekiyor çünkü şelaleye ulaşmak için dere yatağından gidiliyor. Bu yüzden ilk barada doğru gitmek biraz daha zor.

Ama şelaleye ulaşıldığında görülen manzara insanın tüm yorgunluğunu götürüyor. Şelalenin bulunduğu yer çok güzel. Yüksek kayadan aka şelale ayrı bir huzur veriyor. Çanakkale’nin kesinlikle en güzel şelalesi.

 

Mehmet Güler