Çanakkale’de bazı daire müdürlerinin makam araçları ile tatile çıkmasını, her geçen gün daha yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Dilden dile dolaşan “makam araçları ile tatil keyfi” daire müdürlüklerin de dışına taştı. Kiralık ve siyah plaka olmaması nedeniyle müdürler bu araçları özel işleri için çok rahat kullanabiliyor.

 

Türkiye de eskide resmi kurumlara ait tüm araçlar siyah plakalıydı. Bu plakalı araçlar nereye giderse insanların dikkatini çekerdi. Özel işlerde kullanıldığı taktirde vatandaşlar plakasını bildirerek şikayetçi oluyordu. Bu yüzden görevliler, müdürler ve devlet memurları resmi araçlar pek özel işlerde kullanamazdı.

Son yıllarda resmi kurumlar daha çok kiralık araçları kullanıyor. Bazı araçlar halen kurum tarafından alınsa da özellikle makam araçları kiralanıyor. Bu kiralık araçlara da resmi plaka takılmıyor. Resmi plaka takılan araçlar da özel işlerde kullanılmaya çalışıldığı dönemde resmi plaka çıkartılarak aracın normal plakası kullanılıyor. Daha çok da şehir dışından kiralandığı için de araç özel araç olarak biliniyor. Sadece o kurumda çalışanlar bu aracın kuruma ait olduğunu biliyor.

 

ÖZEL İŞLERDE KULLANILIYOR

Yöneticiler, her alanda bu makam araçları kullanmak için kiralama sistemini geliştirdi. Devlete ait çok sayıda makam aracı, kiralık araçlar. Kiralanma bedelleri çok fazla olması nedeniyle sık sık gündeme de geliyor. Gündeme gelinen bir konu da yöneticilerin kullandığı araçların özel işlerde kullanılması. Özel araçlarla çocuklar okullardan alınıyor, market ve pazar alışverişlerine gidiliyor hatta çeşmelerden su bile getiriliyor. Kedi ve köpeğine mama almak için bile makam araçları gönderenler bile var.

MAKAM ARAÇLARI İLE TATİLE ÇIKMIŞLAR

Makam araçlarının özel işlerde kullanılması ile ilgili eleştiriler devam ederken, bu sorun başka bir boyuta taşınmış durumda. Bazı daire müdürlerinin makam araçları ile tatile çıktığı bilgisi her geçen gün daha çok konuşulmaya başlandı. Siyah plaka olmadığı için ve kiralık araçlar olduğu için müdürlerin bu araçlarla tatile çıktığı öğrenildi. Aynı zamanda araçlarda taşıt tanıma bulunuyor ve bur araçlara alınan yakıtın da müdürlüğün kasasından çıktığı ifade ediliyor. Bazı daire müdürlerinin bu şekilde tatile çıkması önce kurum içinde konuşulmaya başlandı daha sonra bu Çanakkale’ye yayıldı. Şimdi kurum araçları ile tatile çıkan müdürlerin kim olduğu merak ediliyor.

Mehmet Güler