CHP  il başkanını belirlemek üzere hafta sonu sandık başına geçti.  523 delegenin katıldığı kongre  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Sonrasında Divan Kurulu seçildi. Divan Kurulu Başkanlığına Seçilen Eski Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek İlk Konuşmayı yapan isim oldu. Konuşmasında genel seçimlerin hezimetine değinen Erkek “Cumhuriyetimizin 2. Yüz yılına adım atarken iktidar olsaydık çok önemli değişimlere, reformlara, yapısal reformlara  hep birlikte imza atacaktık.  Ama kazanmamız gereken bir seçimi maalesef kaybettik.  Sorumluluk Genel Başkanımızda, Merkez Kurulu Üyelerimizde,  Parti Meclisimizde, en başta, en tepede olan bizlerde.  Bu sorumluluğu cesaretle üstlenip, özgüvenle bu seçimi kaybettiğimizi söylemek zorundayız. Siyaset geleceği inşa etmektir.  Tabi ki önümüze bakacağız. Çünkü biz Cumhuriyet Halk Partisiyiz. Çünkü biz devrimciyiz, halkçıyız, solcuyuz, sosyal demokratız, Atatürkçü’yüz.  Hiç Bir zaman  umutsuzluğa kapılmayacağız.  Bugün de Çanakkale’de birinci yüz yılımızın son kongresini gerçekleştiriyoruz.  Gerek uçurumun kenarındaki yıkık bir ülkeden, saygın bir Cumhuriyete  nasıl geçtik? Bunu çok iyi bilmemiz gerekiyor.  Hem Türkiye’nin hem de Cumhuriyetin tarihini çok iyi bilmemiz gerekiyor.

İnanıyorum ki bu kongreden Çanakkale Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgütü ve İlçe örgütleri çok daha güçlenerek çıkacak.  Önümüzde yerel seçimler var çok hızlı bir şekilde  Kurultayımızı da gerçekleştirdikten sonra ki biliyorsunuz Kurultayımız da önemli  bir tarihte gerçekleşiyor.  Cumhuriyetin 100. Yılını kutlayacağımız.  Cumhuriyet Halk Partisi kurulduğu günden bu yana  her zaman değişimin gücü ile hareket etmiştir. A’dan Z’ye  örgütlerimizden Genel Merkeze kadar değişim. İster yenilenme deyin ister değişim deyin bunu başarmak zorundayız.  Halkın ne istediğini görerek, bilerek siyaset  etmeliyiz.  Cumhuriyet Halk Partisi yeri ve zamanı geldiğinde  sağlıklı bir dönüşümü, yenilenmeyi başaracaktır” dedi.

KONUŞMALAR YAPILDI

Muharrem Erkek’in konuşmasının ardından Faaliyet ve Denetim raporlarının okunarak oylanmasının ardından siyasi konuşmalara geçildi. İlk olarak söz almak isteyen delegelere söz verildi. Konuşma yapan delegelerin ortak noktaları ise gençliğe yol vermek ve   değişim oldu. Delegelerin ardından bu kez yöneticilik yapmış isimlere söz verildi ve ilk sözü Eski İl Başkanı Metin Ümit Ural aldı.  Ural, dönemindeki parti içi dönen hesaplara değindiği açıklamasında  Çan’daki yolsuzluk olayları ile ilgili çok ağır eleştirilerde bulundu. Ural “Çan için iki kez Genel Merkeze gittim orada bir çok Parti Meclii üyesi arkadaşımla görüştüm. Verilen görev  işin çözülmesiydi. Ama maalesef ki  bu işin çözülmesini istemeyenler vardı.  Çözülmesini istemeyenler şimdi ‘değişim’ adı altında  değişimsiz görev almak isteyenlerdi” dedi.

Ural’ın ardından bir çok Delege söz alırken bu sözlerin ardından kongre iyice gerildi.  Siyasi Konuşmacıların sonuncusu ise Milletvekili Güneşhan oldu. Salonda kendisine yöneltilen tüm suçlamalara yanıt veren ve Eski Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erte’nin Merkez İlçe Kongresinde söylediği sözleri de hatırlatan Güneşhan, Erte ve eski il yöneticilerine yüklendi. Milletvekili Güneşhan “Süleyman Erte Merkez İlçe Kongresinde yaptığı konuşmasında ödül olarak Milletvekilliği aldığımız söyledi. Ben bu partiye 35 yıl emeğimi verdim.  Ben Bu partide İlçe Başkanlığı yaptım, İl Başkanlığı yaptım  Çanakkale’nin her bir metrekaresinde alın terim var benim.  Ama Kendisi Kumkale Belediye Başkanı olarak  Kumkale Belediyesini koruyamadı köy yaptı. Şimdi de kalkmış bize burda laf söylüyor” ‘dedi.

 

Güneşhan’ın sözlerine bazı partililer tepki gösterirken, Süleyman Erte de sahneye kadar gelerek Güneşhan’a "Benim adıma konuşma yapamaz" diyerek tepki gösterdi. Milletvekili Güneşhan ise, Süleyman Erte’ye "Geç yerine geç" diyerek karşılık verdi. Süleyman Erte, Kumkale Belediye Başkanı olduğu dönemde nüfusla ilgili yorum yapan Milletvekili Güneşhan’a, "Nüfus konusunda böyle bir şey söyleyemezsiniz" dedi. Güneşhan ise, "Söylerim. Kumkale ne durumda, Kumkale. Kumkale’yi köy yaptın, köy. Konuşma" şeklinde karşılık verdi. Tartışmaların ardından Süleyman Erte ve bazı partililer salonu terk etti.

 

CHP İL BAŞKANI LEVENT GÜRBÜZ OLDU

Büyük tartışmaların yaşandığı kongrede iki aday yarıştı. Çanakkale Belediyesi Yeşil Yerel Yönetimler Binası Çok Amaçlı Toplantı Salonunda kongere yoklama ile başladı. Yeterli çoğunluğun sağlanmasının ardından  Kongreye geçildi. Siyasi konuşmaların yapıldığı sırada yaşanan gerginlik iki adayın yaptığı yapıcı konuşma ile ortam yenide  seçim havasına girdi. Yapılan kura sonrası salona ve delegelere hitap eden ilk isim  Özgür Şimşek oldu. İl Başkan Adayı Şimşek, “Bu partide kimse vazgeçilmez değil. Bazı ağabeylerim taraf oldu. Benim bu konuda kırgınlığım yok ama adil olmayan bir durum ortaya çıktı. Sonucunda kırgın değilim, kızgın değilim. Küçücük de olsa hakkım varsa o da helal olsun. Kurultay delegesi biri Gençlik Kolları İl Başkanı Tuğberk Güzel. Kadın Kolları İl Başkanımızı da kurultay listemizde yazdık. Geyikli Belde başkanımız Şerife Çelikkol’u kurultay listemize yazdık. Kadınlarımıza yemek yap, çocuk doğur ama kurultayda oy kullanamazsın diyoruz. Böyle bir şey yok. Ben sosyal medyada birçok fevri paylaşım yaptım. Emimim benim paylaşımlarım dosyalandı. Öylesine mi değişim istiyorsunuz, gerçekten mi değişim istiyorsunuz? En doğru kararı il delegeleri verecektir. Sizler üyelerimizin vekaletini taşıyorsunuz. Kimin belediye başkanı olacağı benim umurumda değil. Cumhuriyet Halk Partisi’nde arkanda kim var diye soruyorlar. Arkamda Cumhuriyet Halk Partisi’nin üyeleri var. Cumhuriyet Halk Partisi’nde genel başkan olabilirsiniz ama bir gün gelir tüm bu sıfatların başına eski ibaresi konur. Öyle bir makam var ki o da Cumhuriyet Halk Partisi’nin sade üyeliğidir. Cumhuriyet Halk Partisi üyelerine, delegesine, ilçe başkanlarına gidip imza istemenim hiç anlamı yok. Cumhuriyet Halk Partisi bir demokrasi okyanusu. Ben o okyanusta bir damlayım” dedi.

Diğer aday Av.  Levent Gürbüz ise  “Kazanmaya en yakın olduğumuz seçimi kaybettik. Nerede hata yaptık diye düşünmemiz gerekirdi maalesef onu da yapmadık. Halkımıza tekrar umut aşılamak zorundayız. Ben bu değişimi talep ederek, Çanakkale İl Başkanlığına aday oldum. Değerli Cumhuriyet Halk Partililer bizler bu partinin evlatlarıyız. Ben burada gözümü açtım. Partimize küserek, umutsuzluğa kapılamayız. Bırakıp gidemeyiz, başka yere geçemeyiz. Bizim için partimizi savunmaktan başka bir yol yoktur. Kadınlarımızın ve gençlerimizin daha iyi görevlere gelmeleri için çabalayacağız. Bizler Çanakkale’de hiçbir ayrım yapmadık, yapmayacağız. Birlik olmalı ve birlikte mücadele etmeliyiz. Partimizin politikalarını halkımıza anlatıp, çalışacağız.Partimizi fabrika ayarlarına geri döndüreceğiz.Ben grubumun ve örgütümün desteği ile il başkanı olmaya karar verdim.Benim hakkımda birilerinin adamı olduğum algısı yaratmaya çalışanlar var. Evet birilerinin adamıyım. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’ne emek vermiş herkesin adamıyım. Ben gençlerin canla başla çalışan kadınların adamıyım. Umut yenilenmenin başlangıcıdır diyerek yola çıktı. Atatürk ilke ve devrimlerini korumak ve kollamak için il başkanlığına adayım. Yaşasın Cumhuriyet Halk Partisi. Yaşasın Sosyal Demokrasi” dedi.

ERKEK’E YAKIN

Yapılan konuşmaların ardından  oy kullanımına geçildi. Yapılan siyasi konuşmalar nedeni ile uzayan  Kongrede saat 18:00’da oylamaya geçildi. 575 delegeden 523 delegenin katılım sağladığı Kongrede oy kullanma önceliği İlçeler ve adalardan gelen delegeler verildi.  523 delege iki sandıkta oy kullanırken oylama yaklaşık bir buçuk saat sürdü.  Yapılan oylamanın tamamlanması ile sandıklar açıldı ve oylar sayılmaya başlandı. 1 numaralı sandıkta 267 oy kullanıldı. Beyaz liste ile seçime giren Av. Levant Gürbüz  bu sandıkta 199 oy alırken  Kırmızı liste ile seçime giren Özgür Şimşek 64 oy aldı. 4 oy ise geçersiz sayıldı.  2 nolu sandıkta ise 272 kullanıldı. 2 nolu sandıktan beyaz listeli Av. Levent Gürbüz 165 oy alırken, kırmızı listedeki Özgür Şimşek ise  105 oy aldı.  Seçim sonucunda  toplamda 364 oy alan Av. Levent Gürbüz  yeni il başkanı oldu. Gürbüz’ün eski milletvekili Erkek’e yakın olduğu biliniyor.

Yeni İl Başkanı Levent Gürbüz olurken, yeni il yöneticileri Damla Akkoca, İsmail Akman, Arzu Bektaş, Necmettin Çalışkan, Ömer Çıtak, Çağrı Çinte, Efe Ege, Miray Erdil, Özgür Erkan, Kadriye Erol, Seçil Gündüz, Selen Hostalı, Ertuğrul Kaya, Gamze Kılıç, Batıkan Koç, Saim Eşref Özel, Serdar Sipahi, Yalçın Ülkü, Mücahit Vural, Selçuk Yasakçı oldu.

Kurultay Delegeleri ise; Gelibolu İlçe Başkanı Engin Coşkun, Ayvacık İlçe Başkanı Erdem Çarıksız, Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, İl Başkanı Levent Gürbüz, Biga İlçe Başkanı Cemal Mantar, Ezine İlçe Başkanı Özkan Mercan, Lapseki İlçe Başkanı Mehmet Selamsız, Bayramiç İlçe Başkanı Mert Uygun oldu.

 

Turgut Engin

Foto: BHA