Lapseki ilçesinde bulunan ve 12 Eylül darbesinde döneminin siyasetçilerinin tutulduğu yer olan Zincirbozan askeri tesisleri, darbenin yıldönümünde bir kez daha hatırlandı. 2011 yılında kapısına kilit vurulan ve demokrasi tarihimizde önemli bir yere sahip olan bu tesisler harebeye dönmüş durumda. Şimdiye kadar ne yapılacağı çok konuşulurken, bir dönem aralarında Bülent Ecevit ve Süleyman Demirel’in dolaştığı yerlerde şimdi hayvanlar otluyor.
Geçen hafta 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yıldönümüydü. Demokrasi tarihimizde önemli bir yere sahip olan bu darbenin sembolü da Lapseki ilçesinde bulunan Zincirbozan Askeri Tesisleri. Askeri darbesi sonrasında, Bülent Ecevit, Süleyman Demirel,  Deniz Baykal ve Hüsamettin Cindoruk gibi ünlü siyasetçilerle devlet adamlarının da aralarında bulunduğu birçok kişinin tutulduğu Zincirbozan Mevkii’ndeki 30’uncu Deniz Hava Savunma Batarya Komutanlığı’nın kullandığı tesis 2011 yılında boşaltıldı.
Kapısına kilit vurulan bu önemli tesisin ne olacağı ile ilgili birçok açıklamalar ve görüşler önerildi. Özellikle o dönemde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) bu alanda çalışma yapmak istedi. Daha sonraki süreçte birçok öneriler de ele alındı. Geçen süre içinde burası tamamen unutuldu. Bu süre içinde tesis çürümeye başlandı. Tel örgülerin bir kısmı çürürken, bir kısmı da çevredekiler tarafından söküldü ve hayvanlar içine konuldu.
Deniz kenarında bulunan ve büyük bir alana sahip olan bu tesiste, bir dönem ünlü siyasetçilerin tur atığı yerlerde şimdi keçiler, koyunlar, danalar ve inekler dolaşıyor. Kırk iki yıl önce Türkiye ve dünya gündemine gelen bu önemli yerin darbenin yıldönümünde ne olacağı artık gündeme bile gelmiyor. Burası kaderine terkedilirken, alan hayvanlara otlak olmuş durumda.

Turgut Engin