Öğrenci kenti olan Çanakkale’de yurt ücretleri velilerin uykusunu kaçıracak seviyelere geldi. Bir öğrencinin özel yurtta kalmasının maliyeti kişi başı 60-90 bin TL arasında değişiyor.
Çanakkale ekonomisinin en büyük kaynağı kuşkusuz öğrenciler. İş imkanının çok az olduğu Çanakkale’de esnaf gelirinin büyük bölümünü öğrenciler oluşturuyor. Yaklaşık 50 bin öğrencinin bulunduğu Çanakkale’de herkesi gözü kulağı gelecek öğrencilerde.
Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencilerde tercih telaşına girdi. 27 Temmuz ile başlayan tercihler dün sona erdi. Tercihlerin sona ermesi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi de (ÇOMÜ) tanıtım faaliyetlerine son verdi.
 
Tercihlerin bitmesi ile birlikte öğrenciler yerleştikleri üniversitelerin bulunduğu yerlere gidecek. Bu yıl Çanakkale’ye yeni binlerce öğrenci gelecek.
Şehre renk katan öğrenciler ekonomik olarak da şehir için büyük önem sağlıyor. Ancak barınmadaki fiyat artışları hem öğrencileri hem de velileri şimdiden kara kara düşündürüyor. Her alanda kat kat artan fiyat artışları öğrenci barınma alanlarına da yansıdı. Yurt geneline de hâkim olan hayat pahalılığı Çanakkale’yi de vurdu. KYK yurtlarının kontenjanı sınırlı sayıda olduğu için birçok öğrenci özel yurtlara yöneliyor. Daha sonraki yıllarda da evlere çıkıyor. Özel yurtların fiyatları ise geçen yıla göre yüzde 70-80 artmış durumda.
Geçen yıl yurt fiyatı 35-50 Bin TL iken bu yıl yurt fiyatları 60-90 Bin TL arasına çıktı. Yani öğrencilerin 3 kişilik odada kalmaları için ortalama vermesi gereken bedel yıllık bu. Aileler en az öğrenciler kadar endişeli. Hayat pahalılığını her geçen gün artmaya devam ediyor. KYK yurtlarını kazanamayan öğrencilerin ortalama aylık barınma masrafı asgari ücretin yarısından fazla. Buna diğer masraflar da eklenince bir öğrencinin Çanakkale’de barınması için aylık en az asgari ücret kadar masrafı oluyor. Asgari ücretle çalışan ailelerin bu şartlar altında çocuklarını başka şehir de okutması imkansız hale geldi.
 
MALİYETLERE GÖRE ARTIŞ DAHA AZ
Pandemiden önce Çanakkale merkezde 50 civarında yurt bulunuyordu. Pandemi ile beraber zor günler geçiren özel yurtların bir kısmı kapandı. Ardından bu sefer deprem vurdu. 11 ili etkileyen depremin ardından tekrar üniversiteler uzaktan eğitim vermeye başladı. Geçen yıl bu kararla beraber Çanakkale’de bazı yurtlar da kapandı. Geçen yıl özel yurt sayısı 40 civarındayken, 5 civarında yurt daha kapanınca bu sayı 35’e kadar inmiş durumda.
Tüm Özel Öğrenci Yurtları İşverenler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Özel Öğrenci Yurtları Derneği Başkanı Refik Ercan, maliyetler çok daha üstündeyken ancak bu kadar zam yaptıklarını belirterek, “Maliyetlerin artması, kiracı konumunda olanlar kiraların çok artmasından dolayı bazı yurtlar daha kapandı. Şuanda 35 civarında özel yurt var. KYK kapastitesini artırmasına rağmen Çanakkale de barınma sorunu olacak. Ev yok, yurtların bir kısmı da kapandı.
Yavaş yavaş telefonlarla sorma bilgi edinme başladı. Çünkü öğrenci puan aldığını öğrendi. Bir önceki yıla göre hangi yerleri tutturabiliyor. Bir üniversiteyi seçerken aynı zamanda barınma durumunu da öğreniyorlar. Bu kısım da çok önemli. Hepsini tek tek değerlendiriyor. Ona göre tercih ediyor. Aramalar başladı. Kesin karar verildikçe, yerleştirmeler de kesinleştikten sonra bu sefer barınma kısmını netleştirmek için geliyorlar.” dedi. Ercan, öğrencilerin gelmesi ile Çanakkale’de barınma konusunda net bir durum ortaya çıkacağı sözlerine ekledi.  
 
 
Mine Yel