Boğazın en dar alanının Avrupa yakasındaki Kilitbahir köyü önlerinde, denizlerdeki kültürel ve doğal mirasın korunması konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla temizlik yapıldı. Denizin dibinden çıkartılan ve kenarlarda toplanan çöpler, geri dönüşüme gönderildi.
Çanakkale Boğazı’nın altı savaşlardan kalma batık gemilerle dolu. Üstü de doğa ve tarihin en güzel yerlerinden biri. Bu bölge dünya tarihi içinde çok büyük önem taşıyor. Denizlerdeki kültürel ve doğal mirasın korunması konusunda farkındalık oluşturulması amacıyla Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından “Temiz Deniz, Tarih, Miras, Gelecek” temalı etkinli düzenledi.
Kilitbahir Balıkçı Barınağı ve Kilitbahir Kalesi önünde yapılan 'Kıyı ve Deniz Dibi Temizleme Etkinliği'ne, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. Etkinlikte, protokol üyeleri ve davetliler, çevreyi temizledi. Daha sonra da 42 dalgıcın katılımıyla Kilitbahir Kalesi ve Kilitbahir Balıkçı Barınağı önünde deniz dibi temizliği yapıldı. Temizliğe Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu akademisyen, idari personel ve öğrencilerden oluşan bir ekip ile destek verdi.
DENİZİN ALTINDA DA ÜSTÜNDE DE KİRLİLİK VAR
Denizlerde ve diğer ortamlarda yaşanan kirliliğe dikkat çeken Vali İlhami Aktaş, "Hem kıyıdan hem de deniz altında maalesef aşırı bir kirlenmenin olduğu bölgelerde yaşamaktayız. Bu bölgelerin temizliği anlamında farkındalık yaratmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın muhterem eşleri, Emine Erdoğan Hanımefendi başkanlığında tüm dünyaya örnek olmuş sıfır atık projesi yürütülüyor. Bu sıfır atık projesinde ülkemiz önemli bir yer aldı, önemli bir ilerleme de sağladık. İlimizde de ciddi bir şekilde uygulanıyor, hedefimiz tamamen uygulanması. Sıfır atık projesinde yüzde 100 başarıya ulaştığımız zaman da bu tür çöp toplama faaliyetlerinde de gerek kalmayacak. Önemli olan bunların zaten toplanması değil, çöpü üretmemek, çöpü atmamak" dedi.
HALKIMIZIN HER GEÇEN GÜN DAHA DA BİLİNÇLENDİĞİNİ GÖRÜYORUZ
 
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise dünyanın en önemli su altı parklarından biri olan Gelibolu Sualtı Parkı'nda temiz bir dünya için faaliyet gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Zaman içerisinde bazen burada bozulmalar olduğunu gördük. Özellikle denizin altındaki çöpleri gördüğümüz zaman hepimizin yüreği sızladı. Biz bugün Tarihi Alan Başkanlığı olarak Çanakkale Valiliğimizle birlikte ve bütün kurumlarımızın desteğini alarak ama en önemlisi halkımızın ve özellikle çocuklarımızın büyük desteğiyle burada bir çevre temizliği yapıyoruz, farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bu denizler bizim, bu topraklar bizim, bu tarih bizim, bu geçmiş bizim, gelecek de bizim. Dolayısıyla biz gelecek kuşaklara daha temiz bir çevre, daha temiz bir deniz bırakmak mecburiyetindeyiz. Halkımızın her geçen gün daha da bilinçlendiğini görüyoruz. Halkımızın çevreye daha fazla sahip çıktığını görüyoruz. Daha temiz bir dünya, temiz bir çevre, temiz bir Çanakkale için hep beraber kol kola, omuz omuza, yürek yüreğe bu farkındalığı, bu çalışmayı yürütüyoruz. Gelecek kuşaklara bu emaneti daha temiz bir şekilde bırakmak istiyoruz" diye konuştu.
Etkinlik süresince toplanan atıklar doğayı temiz tutmaya yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla belirlenen alanda bir süre sergilendikten sonra geri dönüşüm tesisine gönderildi.
 
Tonka
Foto: BHA