Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü’nden mezun olan 36 yaşındaki ünlü oyuncu Merve Dizdar, “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazandı. Oynadığı filmin yönetmeni de Çanakkaleli Nuri Bilge Ceylan olması Çanakkale’yi ayrıca gururlandırdı.
Bu yıl Fransa’da 76’ncı Cannes Film Festivali gerçekleştirildi. Festivalde hem Türkye’yi hem de Çanakkale’yi sevindiren sonuçlar çıktı. Fesivalde (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü'nde eğitim gören ünlü oyuncu Merve Dizdar, Çanakkaleli olan Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Kuru Otlar Üzerine” filmindeki başarılı rolü ile “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazandı.
Ödülü kazandığı esnada Dizdar, büyük şaşkınlık yaşadı. Ödülünü alan Dizdar, “A’dan Z’ye herkese ama en önemlisi bu karakteri güvenip bana verdiği için ve onunla çalışmak bir ayrıcalık olduğu için Nuri Bilge Ceylan’a çok teşekkür ediyorum. Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak Nuray’ın ve Nurayların duygusunu doğduğu günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor. Bu ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için ve bu ödülü kendisine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen güzel tüm kız kardeşlerim ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum“ dedi.

EN FAZLA AYAKTA ALKIŞLANAN FİLM OLDU
Öte yandan, Yeniceli ünlü yönetmen Bilge Ceylan’ın “Kuru Otlar Üzerine” filminin gösteriminin ardından 76. Cannes Film Festivali’nde dakikalarca ayakta alkışlandı. Doğu Anadolu'nun ücra bir beldesinde zorunlu hizmetini yapmakta olan resim öğretmeni Samet'in başına gelen ve anlam vermekte zorlandığı olayları konu edinen filmin çekimi yaklaşık 2 yıl sürdü. Filmin Türkiye’de ise ne zaman vizyona gireceği bilinmiyor.

MERVE DİZDAR
Merve Dizdar, 25 Haziran 1986 tarihinde İzmir'de dünyaya geldi. ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümünden mezun oldu. Kadir Has Üniversitesinde ileri oyunculuk programında yüksek lisans yaptı. Semaver Kumpanya ile başladığı tiyatro kariyerine Craft Tiyatro'da devam ediyor.
İlk sinema filmi Bir Ses Böler Geceyi'de Cem Davran ile birlikte rol aldı. Kavak Yelleri, Geniş Aile, Bir Yastıkta, Doksanlar ve Çılgın Dersane Üniversitede, Masumlar Apartmanı gibi dizilerde yer aldı. TRT Çocuk kanalında Arkadaşım Bıdı ve 23 Nisan Şenliğe Doğru adlı çocuk programlarının sunuculuğunu üstlendi. 2018 yılında evlendiği oyuncu eşi Gürhan Altundaşar ile 2021 yılında yollarını ayırdı.
Tuba Demirtaş