Kenti ikiye bölen Sarıçay, son günlerde hem çok kirlendi hem de çok kokuyor. Çayın altında balçığın birikmesi nedeniyle tekneler de çıkamıyor. Gelen şikayetler üzerine Sarıçay’da temizlik çalışmaları başladı. Devlet Su İşleri (DSİ), çayın denizle buluştuğu bölgenin üst kısmında temizlik çalışması başlatı.
 
Şehir merkezinin içme suyunu karşılayan Atikhisar barajından başlayıp kenti ikiye bölüp denize akan Sarıçay, yapılacak çalışmalarla ilgi merkezi olacağı yerde, kaderine terkedilince şehrin başına büyük sorun oldu. Yıllardır Sarıçay’ın Çanakkale Belediyesi mi yoksa Devlet Su İşleri’nin (DSİ) mi yetkisinde tartışması oldu. Belediye, çayın DSİ yetkisinde olduğu, DSİ ise topu belediyeye attığı için ortada kaldı. Bu konu açıklığı kavuşmadığı için de Sarıçay sorunu büyüyor.
Normal şartlarda dere ve çayların geçtiği şehirlere güzellik katıyor. Yapılan düzenlemelerle bu tür su kanalları kentin cazibe merkezi oluyor. Vatandaşlar hava almak için bu bölgelere gidiyor. Sarıçay ise tam tersine insanları kaçırıyor. Görünütü, kokusu ve çöpleri ile adeta istenmeyen bölge ilan edilmiş durumda. Sarıçay sorunlarına yeni sorunlar eklemeye de devam ediyor. Şehir merkezindeki bölümü bile çöplerle doldu. Son günlerde buna bir de ağır pis bir koku eklendi.

TEKNELER ÇIKAMIYOR
Sarıçay’da ortaya çıkan sorunlardan biri de su havzasının dolması. Daha çok balıkçı teknelerinin demirlendiği alan aynı zamanda. Onlarca teknenin bağlandığı Sarıçay’da su havzası temizlenmediği için çamur deryasına dönüyor. Suların çekilmesi ve azalması ile buradaki tekneler direk balçığa saplanıyor. Şu anda BİLE birçok balıkçı teknesi balçığa saplanmış durumda. Balıkçılar teknelerini çıkaramadıkları için ava da gidemiyorlar.

TEMİZLİK ÇALIŞMASI BAŞLADI
Bu duruma başta balıkçılar olmak üzere, birçok vatandaş isyan etti. Özellikle son günlerde çayın suyu azaldı, çöpler toplandı ve pis bir koku çevreye salınıyor. Şikayetler her geçen gün artarken DSİ, temizlik çalışması başlattı. En son 2019 yılında yerel seçimlerde temizlik çalışması yapılmıştı. O günden sonra çayda herhangi bir işlem yapılmadı ve sorun da daha büyüdü. Bölgeye gelen iki büyük makine, çay havzasında çalışma başladı. Çalışmalar sırasında çaya gömülmüş tekne ve çöpler de çıktı. Temizlik çalışmasının ne kadar süreceği ve nasıl bir işlem yapılacağı hakkında DSİ açıklama yapmadı.
 
Mehmet Güler