Bu ayın 14’unde Türkiye, tarihinin en önemli seçimine gidecek. 14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için vatandaşlar sandık başına gidecek. Bir yanda 20 yıldan fazladır ülkeyi yöneten iktidar, diğer tarafta onun karşısında birleşen muhalefet partiler.
Milletvekili adaylarının beli olmasının ardından her ilde olduğu gibi Çanakkale’de seçim çalışmaları hızlandı. Adaylar, her yeri adım adım gezerek çalışma yapıyor. Partiler ve adaylar çalışmalarını sürdürürken hangi partinin kaç milletvekili çıkartacağı merak ediliyor. Bilindiği gibi Çanakkale’nin 4 milletvekili hakkı var. Bu dönemde de milletvekili sayısı değişmedi. Çanakkale’nin 4 milletvekilinin 2 tanesi AK Parti’de 2 tanesi ise CHP’de. Her iki parti bir de mevcut milletvekili sayısını korumak istiyor. İYİ Parti ve MHP’de birer milletvekili çıkartmak için çalışıyor.
Sokakta konuşulan ve uzmanların yaptığı değerlendirme ise; CHP ve AK Parti’nin birer milletvekili garanti gibi; CHP’nin 1. Sıra adayı İsmet Güneşhan ve AK Parti’nin 1. Sıra adayı Ayhan Gider, Ankara’ya TBMM’ye gideceğine kesin gözü ile bakılıyor. Her iki parti ikinci vekili çıkartmak için çalışıyor. Diğer taftan İYİ Parti tarafından bakıldığında bir milletvekili çıkartacaklarına olan inançları tam. Bir önceki seçimde İYİ Parti adayı Rıdvan Uz, yurtdışı oyları ile vekilliği kaybetmişti. Bu seçimde seçileceğine kesin gözü ile bakıyor ve çok çalışıyor. Uz’un milletvekili çıkması durumunda bunu hangi partiden alacağı merak ediliyor. Bir önceki seçimde vekilliği CHP’ye kaptırmıştı ve Özgür Ceylan vekil olarak Ankara’ya gitmişti. Bu seçimde milletvekili seçilmesi durumunda hangi partiden alacağı merak ediliyor. CHP’den vekilliği alırsa bir önceki dönemin rövanşını almış olacak Özgür Ceylan’dan vekilliği almış olacak. AK Parti’den alırsa eğer bu sefer AK Parti 2. Sıra adayı Jülide İskenderoğlu’na meclis yolunu kapatmış olacak.
İYİ Parti’de olduğu gibi MHP’de de bir milletvekili adayı çıkartmak için çalışıyor. Birinci sıraya Biga’dan Sıtkı Keçeci’yi aday gösteren MHP buradan yüksek oy almayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda çalışma yapan MHP’nin de milletvekili çıkarması durumunda CHP’nin ve AK Parti’nin ikinci sıra adaylarının önünü kesmiş olacak.
İYİ Parti ve MHP bu konuda çalışma yaparken, CHP de AK Parti de sıkı çalışıyor. Her iki parti de geçen yıl ki hedeflerine ulaşmak için çaba gösteriyor. Hangi vekil adaylarının sevineceği hangilerinin üzüleceği ise 14 Mayıs akşamı vatandaşların oyları sayılınca ortaya çıkmış olacak.
Mehmet Güler