Çanakkale’de tarımın önemini vurgulamak, kaliteli ürünleri gelecek nesillere aktarmak ve kent vatandaşlarına farkındalık oluşması için dört yıldır Çanakkale Belediyesi tarafından Yerel Tohum Takas Şenliği düzenleniyor. Halk Bahçesi’nde gerçekleştirilen Yerel Tohum Takas Şenliği’ne Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yrd. M. İrfan Mutluay, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Alana gelen Başkan Gökhan, ilk olarak Halk Bahçesi’ne kurulan hediyelik eşya, tohum ve organik yiyecek stantları dolaştı ve vatandaşlardan bilgi aldı. Çok sayıda vatandaşın katıldığı şenlikte bir konuşma yapan Başkan Gökhan, tarım sektöründe çok geriye gidildiğini belirterek, “’2017 yılında tohum sandığımızı açtık. Üretime ve tarıma katkı sağlayan örnek bir projemizdi. 2018 yılından bu yana süren bu yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz  Yerel Tohum Takas Şenliğimizi başlatıyoruz.  Tohum Takas Şenliğimizi sürdürmek niyetindeyiz çünkü ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi de tarım konusu. Tarımda maalesef çok geriye gittik, üretimlerimiz düştü, ekilen topraklarımız azaldı. Sadece ekilmemekle değil erozyonla, yapılaşma ve betonlaşmayla kaybediyoruz. Toprak metrekaremiz azaldı. Bu da yetmez gibi tohumlarımı muhafaza edemiyoruz ve onları başkaları yurt dışında alıp geliştiriyorlar sonra bize ithal ediyorlar. Şimdi bizde yerel yönetim olarak kırsal kalkınma projelerine destek olmak için yatırımlar yapıyoruz.
Bir başka sorun topraklarımızın verimsiz kullanılması, gübreliyoruz, ilaçlıyoruz, suluyoruz hiç biri bilimsel değil. Eskiden mazot ve gübre desteğinden yararlanabilmek için Tarım İl Müdürlüğünün laboratuvarında toprağınızın testini yaptırabilirdiniz. Bunu kaldırdılar kapattılar. Üniversite de istiyorsan yaptır dediler.  Zaten bu bilinçte değil, sen bunu teşvik edeceksin. Bizde Üniversite ile anlaşma yaptık dar gelirli çiftçilerimizin toprak analizini ücretsiz yaptırıyoruz. Çanakkale Belediyesi olarak fide, tohum üretiyoruz çiftçilerimize veriyoruz. Hedefimiz bize ait olan ürünlerin kaybolmasını engellemek.
İlaçlamayı çok verimli bir şekilde, biçimde eşit olarak sağlayacağız. İlaçlama dediğinizde motorla değil elle yapıldığında tarlanın yarısında insanlar yoruluyor. Ne kadar ilaçlama yapılacağını karışımının ne olacağını bilmek bunların hepsi soru işareti. Halbuki bunlar artık bilimsel ve dijital ortamda yapılıyor. Gelişmiş ülkelerde bu teknolojiler kullanılıyor artık bizde 15 mayıstan sonra yeni bir anlayışla tarım üzerinde çok ciddi yeni atılımlar ve yatırımlar yapmamız lazım çünkü Dünyanın en verimli topraklarında yaşıyoruz’’ dedi.  Köylerde ki göçü engellemenin alt yapı sorunlarını düzenleyip daha sosyal bir alan yaratılmasını gerektiğini belirterek açıklamalarına devam eden Başkan Gökhan, Tarımda köylerde ki göçleri önlememiz lazım. Büyük imkanlar tanımamız lazım. Köylerin alt yapılarını düzenlenmemiz lazım ki orada aile kurabilesinler, köy okullarının yeniden açılması gerekiyor ki oradaki sosyal yaşamı sağladıktan sonra verimli bir ürün elde edip çok para kazanmalarını sağlayarak gençleri o topraklarda muhafaza etmesini sağlamamız gerekiyor’’ dedi.
 
Konuşmanın ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yrd. M. İrfan Mutluay, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan ve Siyasi Parti temsilciler ile birlikte tohum takası gerçekleştirdi. Daha sonra fide dağıtımı yapıldı.
SÖYLEŞİLER DÜZENLENDİ
 
Öte yandan, şenlikte söyleşiler de düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş ve Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Onur Sinan Türkmen  ‘’Kuraklık ve Depremin Tarıma Etkileri’’ adlı panel düzenledi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin  ‘’Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştirme Teknikleri ve Kullanımı Alanları’’ adıyla söyleşi gerçekleştirdi.
 
Turgut Engin
Foto: BHA