Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketlerinde 11 ilde büyük yıkımlar yaşandı. İllerin adeta haritadan silindiği depremlerde 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Depremden hemen sonra açılması gereken üniversiteler önemli karar alındı. Birçok depremzedenin öğrenci yurtlarına yerleştirilmesi gerekçe gösterilerek tüm üniversitelerin uzaktan eğitim verilmesine karar verilmişti.
Nisan ayı itibari ile yeni bir karar alınacağı ifade edilmişti. Merakla beklenen açıklama dün YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerde 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar dönemine ilişkin açıklama yaptı.
Depremlerde hayatını kaybeden öğrenci ve personelin sayısını da veren Özvar, hem üniversite binalarının durumunu hem de eğitimde yeni aldıkları kararları şöyle açıkladı; “"Her altı öğrencimizden biri depremden doğrudan etkilendi. 18 üniversitemizde yaklaşık 17 bin akademisyenimiz de etkilendi. İdari personel sayısı da 30 bin civarındadır. 1.589 öğrencimizi felakette kaybettik. 148 akademik ve idari personelimiz hayatını yitirdi.
 
11 ilde bulunan 18 üniversitemizin yerleşimindeki bina hasarına bakıldığında ise 4 bina yıkık 127 bina ağır hasarlı, 427 binanın orta ve az hasarlı 642 binanın hasarsız olduğunu görüyoruz.
3 Nisan 2023 tarihi itibariyle 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar dönemine mahsus olmak üzere;  Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte, isteyen öğrencilerin devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilmesine, dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilmesine ilişkin kararların ilgili kurullarda alarak gerekli düzenlemeleri yapmalarına karara verildi.”
 
ÇOMÜ DE YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇECEK
Yeni alınan kararla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ de (ÇOMÜ) yüz yüze eğitime geçecek. Yüz yüze eğitim mecbüri olmadığı için kaç öğrencinin kentte geleceği ise merak ediliyor. Birçok öğrenci evlerini ve yurt kayıtlarını kapatarak memleketlerine gitmişti. 2 ay gibi bir süre kaç öğrencinin tekrar kente geleceği ise merak ediliyor. Öğrencilerin bir kısmı geleceği için Çanakkale bir süre de olsa canlanmış olacak.
 
Mine Yel