Çanakkale’yi ikiye bölen ve kirliliği ile sık sık gündeme gelen Sarıçay’da bir süredir su seviyesi çok düşmüştü. Son yağışlar ve gel-git olayının etkisini azaltması ile beraber çayda su seviyesi yükseldi. Su seviyesinin yükselmesi ile balçığa batan kayıklar da su yüzüne çıkmış oldu.
 
Kentin içme suyunu karşılayan Atikhisar Barajı’ndan başlayıp kenti ikiye bölerek Çanakkale Boğazı’na akan Sarıçay’da sorunlar hiç bitmez. Yazın çevreye yaydığı koku ile yıllardır sorun teşkil eden çayda, aynı zamanda kayıklar da demirleniyor.
Burada su seviyesinin düşmesi ile balıkçıların kayıkları balçığa saplandığı için de balığa çıkamıyorlar. Bir süre önce gel-git olayı nedeniyle denizde su seviyesi düşünce çaya da yansıdı. Her yıl yaşanan bu gelişmelere bir de kuraklık eklenince çayda su seviyesi ilk defa bu kadar çok düştü. Çayın su seviyesi adeta altındaki balçığın seviyesine kadar indi. Bir süre önce de çayda adeta çamur akıyordu ve soğuk havalar olmasına rağmen çevreye kötü bir koku salıyordu.
Bu sorun nedeniyle balıkçılar da denize açılamıyordu. Beklenen yağışlar geldi ve gel-git olayının etkisini azalması ile bu hafta sonuna doğru çayda su seviyesi önemli ölçüde arttı. Su seviyesinin artması ile balçığa saplanan kayıklar da su yüzüne çıktı.
 
CAN SUYU OLDU
Öte yandan dün sabah saatlerine doğru aniden bastıran yağmur, geçen yıldan beri başlayan kuraklığa can suyu oldu. Çanakkale’nin içme suyunu karşılayan Atikhisar barajında da su seviyesi önemli ölçüde düşmesi nedeniyle su tasarrufu sağlamak için yasaklar başlamıştı. Yağışların böyle devam etmesi durumunda hem kuraklık sorunu önemli ölçüde ortadan kalkacak hem de içme suyu sorunu da yaşanmayacak.
 
Sedat Uz