Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından haftalar geçti. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Elazığ illerinde büyük yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6'lık depremlerin ardından deprem vefat sayısı AFAD tarafından açıklanıyor. Kahramanmaraş depreminin 15. gününde Hatay 3 dakika arayla 6.4 ve 5.8 büyüklüklerinde iki deprem ile sarsıldı. Hatay ve Kahramanmaraş depremlerinde can kaybı 45 bini geçti.
 
Deprem bölgelerinde, 830 bin 783 binadaki 3 milyon 273 bin 605 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldı. Hasar tespit çalışması tamamlanan 105 bin 794 binadaki 384 bin 545 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi. 24 bin 464 binadaki 133 bin 575 bağımsız birimin orta hasarlı olduğu tespit edildi. 205 bin 86 binadaki 1 milyon 91 bin 720 bağımsız birimin az hasarlı, 407 bin 786 binadaki 1 milyon 409 bin 654 bağımsız birimin ise hasarsız olduğu tespit edildi.
 
KAÇAK YAPILARA SAVAŞ AÇILDI
11 ili yıkıp geçen deprem felaketinden sonra ülke genelinde çürük yapılar, eski yapılar ve kaçak yapılar bir kez daha gündeme geldi. Bu konuda daha önce çıkan imar affı da çok tartışıldı. Bu yönde toplumun tepki göstermesinin ardından Çanakkale Belediyesi de önemli adım attı. Kaçak yapılarla ilgili açıklama yapan Çanakkale Belediyesi, önemli uyarılarda bulunarak kaçak yapıları bir an önce yıkacaklarının altını çizdi. Belediye tarafından yapılan açıklama şöyle; “ Çanakkale Belediyesi olarak, Çanakkale merkez mücavir alanında bulunan kaçak yapıların yıkımı konusunda hassasiyetimizi belirtmek isteriz.
 
Belediye olarak, imara uygun olmayan ve ruhsatsız olarak inşa edilen yapıların çevreye ve insan sağlığına ciddi zararlar verdiğinin bilincindeyiz. Bu nedenle, Çanakkale Merkez mücavir alanında bulunan kaçak yapıların yıkım işlemlerine daha önce devam yaptığımız gibi meydana gelen depremlerden sonra süreci kanun ve yönetmeliklere uygun şekilde devam ettirmekteyiz.
 
Bu çalışmalar kapsamında, imara uygun olmayan ve ruhsatsız olarak inşa edilen yapıların tespit edilmesiyle birlikte İmar Kanunun ilgili maddeleri gereğince encümen kararları alınarak yıkım işlemleri de devam etmektedir.
 
Kaçak yapıların yıkımı, çevre ve insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Ayrıca, kaçak yapıların kentsel dönüşüm projelerine de engel teşkil ettiği için yıkım işlemleri bölgenin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Denetimsiz olarak yapılan bu tür yapılar bina sağlığı ve çevrede yaşayanlar için büyük risk teşkil etmektedir.
 
Belediye olarak, kaçak yapıların yıkımı için gerekli olan tüm yasal süreç tamamlanarak yıkım işlemleri hızla devam etmektedir. Yıkım işlemleri sırasında çevre ve insan sağlığına herhangi bir zarar verilmemesi için gerekli önlemler de alınmaktadır.
 
Kaçak yapıların yıkımı konusunda duyarlı olunmasını ve imara uygun olmayan ve ruhsatsız olarak inşa edilen yapıların çevreye ve insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini unutulmamasını rica ediyoruz. Ayrıca, kaçak yapıların yıkımıyla birlikte, bölgenin imar planlamasına uygun şekilde düzenleneceği ve bu konuda Belediye olarak süreci hassasiyetle yönettiğimizi bildirmek isteriz.”

Arzu Baladur
Foto;  ARŞİV