Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Salih Yıldız son olarak Hazine Bakanlığının yeni projesi Yeni Evim projesi hakkında değerlendirmeler yaptı. Yıldız; ‘’Bu proje uygun şartlar oluşturulsa gerçekten iyi Sosyal devletin yapması gereken olay bu. Ama ne yazık ki bu şartlarda bunların olması imkansız gibi gözüküyor.” dedi.
 
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyası olan İlk Evim, İlk İş Yerim kampanyasının ardından Türkiye'nin gözü bu kez orta gelirliye konut kampanyasına çevrildi. 16 Ocak itibarıyla ilk etapta 100 bin ailenin ev sahibi olması planlan proje başvurular başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yeni Evim Konut Finansman Programı" kampanyasının detaylarını ortak basın toplantısıyla geçtiğimiz günlerde duyurdu. İlk 100 bin konutluk finansman paketinde yüzde 25'inin İstanbul, yüzde 75'inin diğer Anadolu illerinde olmasına yönelik çalışmayı kapsıyor. Konutlarda bir tavan fiyat olacak ve ilerleyen süreçte iller bazında tavan fiyatları da duyurulacak. Bakan Nebati, İstanbul'un yer aldığı 1. bölgede azami geliri 80 bin lira, 2'nci bölgede azami geliri 65 bin lira ve 3'üncü bölgede azami geliri 45 bin lira olanların kampanyadan faydalanabileceğini dile getirdi.   
 
Yeni proje hakkında değerlendirmeler yapan Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Salih Yıldız, Türkiyede bölgelerin olduğunu ifade ederek  sözlerine başlayarak; ‘’Türkiye’de 3 Bölge, ikinci bölge, üçüncü bölge. Biz üçüncü bölgedeyiz. Üçüncü bölgedeki bir olayın ne olacağı, ne yapılacağı da netleşmiş değil. Çevre Şehircilik'le konuşuyoruz. Tam daha bilgi yok. Bankayla konuşuyoruz, netleşen bir şey yok. Devlette farkındaysan bir şey tam değil. Ve bunlar alıp ki net olmalıydı. Böyle bir proje yapılıyorsa, böyle bir program çıkartılıyorsa öyle sanıyorum. Bunu en iyi şekilde anlatmak lazım. Kafamız karışıyor. Mesela sattınız bir değer, rayiç bedel olayını artık ekspertiz raporlarına göre değerlendireceksiniz. Kendi kafanıza göre yapamıyorsunuz.‘’dedi.
 
‘’Doların düşmeyeceğini, kurun yükseleceğini her yükselmez’’ diyen Yıldız; ‘’Ekspertiz yok çıktı bir daire için dedi ki işte arkadaş  dairenin fiyatı iki milyon. Bu iki milyonun yüzde beşini Müteahhit firma katkı payı olarak ilk etapta devlete yatıracak. Şimdi böyle bir olay olduğu zaman hepimiz bir düşünüyoruz. Iki, siz bir sekiz yüze de satsanız, dairenizi iki milyon lira göstermek zorundasınız tapuda. Yani böyle olunca bunlar ciddi sıkıntı getiriyor. bu kadar sıfır bina yok. Öyle sanıyorum bu kervan yolda düzgün hesabı. Ikinci el konutlar da öyle sanıyorum şimdi devreye girecek. Ama belirsiz fakat maliyetlerin bu şekilde gitmesi, bastırılan bir olay. Bir çok  ekonomik kuruluş şunu anlatıyor. Doların düşmeyeceğini, kurun yükseleceğini her yükselmez. Işte bugün bu gece altmış yedi kuruş benzine zam geldi. Bu akşam mazota zam geliyor. Yani bu girdiler çoğaldıkça, elektrik, enerji girdileri çoğaldıkça ne yazık ki bu gelen zamlar binalara inşaat üretimine ister istemez yansıyacaktır. ‘’dedi. 
 
‘’Sosyal devletin yapması gereken olay bu’’
  
Maliyetlerin arttığından bahseden Yıldız; ‘’Demir 18 bin lira  tonu Kereste kullandığımız inşaattı kereste 6 bin lira metreküpü eskiden üç yüz dört yüz liraya aldığımız bir sene önce bin liraya aldığımız şu an 6  bin lira. Bunun KDV'siyle bilmem neyle gerçekten sıkıntılı. Tabii ki seviniyoruz. Böyle bir proje. Herkesin ev sahibi olması. Bütün vatandaşların hele gençlerin şimdi hangi genç bugün otuzuna gelmiş bir gencin otuz kırk bin lira maaş aldığını, işte evi olmayacak, bilmem ne olacak. Ya bunlar gerçekten düşündürüyor. Ha bu proje uygun şartlar oluşturulsa gerçekten iyi, Sosyal devletin yapması gereken olay bu. Ama ne yazık ki bu şartlarda  bunların olması imkansız gibi gözüküyor.’’şeklinde tammaladı. 
 
Turgut Engin