Geçtiğimiz Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi. Yeni bir doğal gaz keşfi açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enerjide dışa bağımlılığını azalması için yerli kaynakların kullanılmasını temel hedefimiz olarak görüyoruz. Hayata geçirdiğimiz kritik projelerle hedefimize adım adım ulaşıyoruz.“ dedi ve müjdeyi verdi.
“58 milyar metreküp doğal gaz keşfettik”
Karadeniz’deki doğal gaz rezervimiz, yeniden değerleme çalışmaları ve Fatih Sondaj Gemimizin Çaycuma-1’deki 58 milyar metreküplük yeni keşfiyle 170 milyar metreküp artarak toplam 710 milyar metreküpe ulaştı.
Karadeniz gazının değerine ilişkin de konuşan Erdoğan, "Bugünkü rakamla uluslararası piyasalarda karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır. Onun için 2023 çok önemli. 85 milyon hep birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük değerini ülkemize kazandırmanın gururu ve mutluluğu içindeyiz. Akdeniz'deki keşif çalışmalarımıza da ağırlık vereceğiz. Rabbimizin yardımı ve ekranları başında bizi izleyen milletimizin desteği 2023 ve sonrasında sürekli yeni müjdelerle kamuoyunun huzuruna çıkmayı ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de dün basına açıklamalar yaparak gazın ne zaman kullanacağına dair açıklamalarda bulundu.
"GAZI MART SONUNA DOĞRU SİSTEME VERMİŞ OLACAĞIZ"
Açıklanan gelişmeleri değerlendiren Bakan Dönmez, "29 Ekim tarihinde Fatih sondaj gemimiz Çaycuma -1 bölgesine gitmişti. Bu keşfe göre üretilebilir rezervi 58 milyar metreküp. Sakarya gaz sahasının hemen yanında. Çaycuma keşfiyle birlikte toplam 710 milyar metreküplük rezerve ulaştık. 540 milyar metreküplük rezervi 652 milyar metreküp olarak revize ettik. Ekiplerimiz son sürat çalışmaları yapıyor. Cumhuriyetin 100. yılında bu gazı mart sonuna doğru ilk gazı sisteme vermiş olacağız." ifadelerini kullandı.
‘’Buraya 30'un üzerinde ilave açma işlemlerinin tamamını bitirmiş olacağız’’
Dönmez açıklamalarının devamında, "170 kilometrelik ana iletim hattımız tamamlandı. Deniz tabanındaki ekipmanların yönetimini yapacak sinyal hattı da tamamlandı. Karada gazı işleyecek kara işleme tesisi de yüzde 85 oranında tamamlandı. Tesis ilk etapta günlük 10 milyon metreküplük gazı işleyecek, ikinci fazda 40 milyon metreküpü işleyecek şekilde hazırlandı. Üretilen gazı BOTAŞ'ın ana iletim sistemine bağlayacak istasyon çalışmaları tamamlandı. Deniz tabanında bugüne kadar 10 kuyuyu açtık. kuyu açarak devam edeceğiz. 2026 gibi kuyu Buraya 30'un üzerinde ilave açma işlemlerinin tamamını bitirmiş olacağız. Sahada karada 5 bin 500 denizde 2 bin 500 olmak üzere çalışan arkadaşımız var. Petrol üretim seviyesini de artırarak günlük 65 bin varil seviyesine getirdik. Özel sektörde üretilen petrol ile bu seviye şu an 80 bin varilde. Hedefimiz günlük 100 bin varile çıkarmak." Dedi.
Arzu Baladur