Türk kültüründe özel bir yere sahip olan kahve büyük tüketim sağlıyor. Her sohbete eşlik eden senelerdir içilen Türk kahvesi fiyatları artık cep yakıyor. Türk kahvesi son bir senede yüzde 118 oranında zamlanmış bulunuyor. İki kişinin karşılıklı Türk kahvesi içmesinin bugünkü maaliyeti  6 TL’yi buluyor. Bu da dışarıda ise tüketimini daha da arttırdı. Bir kahvenin 40 yıl hatırı var diyerek sevdiklerimiz ile karşılıklı içtiğimiz köpüklü bir Türk Kahvesi artık hatır tanımıyor. Fiyatların bu denli zamlanmış olması kahve severleri gelecek seneki zamlar açısından korkutuyor. Geçtiğimiz sene yarım kilosu 70 TL’den satılan Türk kahvesi bu sene yarım kilosu 238 TL’den satışa sunuluyor. Esnaflar gelecek sene için daha fazla zam olabileceğini söylüyorlar. Birçok faydası da bulunan Türk kahvesinin zamlanması ve daha da çok zamlanacağı bilgisi kahve tüketimini azaltacağa benziyor.
 
İthal Kahvelerin Fiyatları Arttı
 
Özellikle Pandemi ardından yaşanan üretim ve transfer sorunları nedeniyle daha da fazla, fiyatı artan Kahve dünyada büyük oranda fiyatları yukarı çıkmasına sebep oldu. Üretim düşerken, talep artınca kahve adeta bir yatırım aracına dönüştü. Fiyatın artasında TL- Döviz kuru arasında yaşanan fiyat dengesizliği de ekleninde durum daha da ciddileşti.
 
En Çok Gençler ve Yaşlılar Etkileniyor
 
Kahve tüketiminde en çok pasta diliminde yer alan gençler özellikle filtre kahve  ile, yaşlılar ise Türk kahvesi ile fiyattan şikayetçi olan kesim oluyor. Günde ortalama 2-3 arasında kahve tüketen bu kesim fiyatların artmasından sonra günlük kahve tüketimlerini de azalttı. Kahvehanelerde ve kafelerde kahvecilerde durum bundan farksız değil, evde tüketimi düştüğü gibi bu işletmelerde de kahve tüketimi düştü.
 
 
Bünyamin Nami Tonka