Çanakkale Onsekiz Mart Üniversites’nden (ÇOMÜ) Emekli Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, geçen yağışlı havada kubbeden su sızdırdığını fotoğrafları ile görüntüledi ve tepki gösterdi.
 
1366'da Osmanlı padişahlarından Murad Hüdavendigar tarafından inşa ettirilen cami, medrese ve hamamlardan oluşan Hüdavendigar Külliyesi’den geriye cami ve külliyesi kaldı. Medrese ve hamamlar ise zaman içerisinde yok oldu. Bunun üzerine birçok bölümden oluşan camide 2016 yılında restorasyon çalışması başlatıldı. Caminin dış kısmı ve kubbe bölümünün restorasyonu tamamlandı. Restorasyona iç kısımda devam ettiği dönemde yüklenici firmanın işi bıraktığı belirtildi. Bölgede çalışma yapan Prof. Dr. Doğan Perinçek, daha önce cami ile ilgili inceleme yaptığı caminin son durumu görmeye gittiğinde tavanın su sızdırdığı görüntüsü ile karşılaştı. Caminin dışından ve içinden fotoğraf çeken Prof. Dr. Perinçek, restore edilen Hüdavendigar Camii onarım bitmeden yağmur yağdığında kubbesinden camii içine su sızdırmaya başladığını söyledi. Perinçek, “Camii kubbesinin görüldüğü ilk fotoğrafta, yağmur günlerce önce yağdığı halde, çatıdan sızan suyun bıraktığı ıslaklık net olarak görülmektedir.
Tuzla Köyü içinde ve Tuzla Volkan konisinin hemen yanı başında bulunan 656 yıllık tarihi Murat Hüdavendigar Camii Osmanlı yadigarı bir yapıdır.
Murat Hüdavendigar Camii ve Külliyesi, Ayvacık ilçesine bağlı Tuzla Köyü'ndedir. Cami, medrese ve hamamdan meydana gelmiştir. 1366 yılında Murat Hüdavendigar tarafından yaptırılmıştır. Medrese, camiin batısındadır. Dershane ve on odadan meydana gelmiştir. Zamanımıza sadece bir odası ulaşabilmiştir. Camii 2016 yılında restore edilmeye başlanmış fakat restorasyon henüz bitirilmemiş yarım bırakılmıştır. Basın da çıkan beyan ve demeçlerde ise Murat Hüdavendigar Cami’sinin hizmete açıldığı belirtilmektedir. Sunduğum fotoğraflarda durum meydandadır.” dedi,

Bünyamin Nami Tonka
Foto: Doğan Perinçek