Başkan Yıldız, göreve geldiğinden bu yana çözümün TOKİ’den geçtiğini dile getirdiğini ifade ederek, “ilk kentsel dönüşüm projesinde 13. kat olan proje daha sonra 8 kata düşürüldü. Sosyal Konutlar kentsel dönüşümünde herkes kendi yerinde olacak ve 3 kat müteahhide kalacak. Bir müteahhit, yüzde 60’ı kat sahiplerine verirse o inşaatı zarar etmeden tamamlama şansı yok. Akıl var, mantık var. Bir de sosyal konutlarda bir dairenin sahibi ile muhatap olmuyorsunuz.” TOKİ lüks villalar rezidanslar yapacağına, Çanakkale’ye gelecek ve Sosyal Konutlar’ın kentsel dönüşüm sorununu çözecek” dedi
 
2013 yılında yapılan inceleme neticesinde, 86 konutun tamamına ‘depreme dayanıksız’ raporu verilen ve Çanakkale Merkez’de bulunan Sosyal Konutlar’ın kentsel dönüşüm projesi Çanakkale’nin kronik sorunu haline geldi.
 
Konuya ilişkin güncel açıklamalarda bulunan Çanakkale Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız, tek çözümün TOKİ olduğunu belirterek, “TOKİ lüks villalar rezidanslar yapacağına, Çanakkale’ye gelecek ve Sosyal Konutlar’ın kentsel dönüşüm sorununu çözecek” dedi.
 
Sosyal konutların kentsel dönüşüm projesinin ancak TOKİ tarafından üstlenebileceğini dile getiren Çanakkale Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız şu başlıklara vurgu yaptı.
 
“MÜTEAHHİTLER ZARAR ETMEK İÇİN PROJEYE GİRMEZLER HAKLI OLARAK”
 
 “Hep söylüyorum Çanakkale Merkez’de kentsel dönüşüm şart. Bu görüşümüzü de sık sık dile getiriyoruz. Çanakkale’nin eski bir yapısı var. O yapının kesinlikle değişmesi lazım. Ama bazen treni kaçırıyoruz ve sonradan da o trene yetişemiyoruz. Bu durumun kaynağı günümüzdeki ekonomik şartlar. Ekonomik şartlardan dolayı, kentsel dönüşüme girecek yerlerde bina sahibi olan vatandaşların ödeme gücünün her geçen gün düşmesi, kentsel dönüşüm masraflarını karşılanamayacağı korkusu girilmiyor. Müteahhitler zarar etmek için projeye girmezler haklı olarak. Berber zarar etmek için dükkân açmaz. Kentsel dönüşüm projelerinde müteahhit işe girecek, parasını riske atacak ve daha bir sürü de risk üstlenecek. Müteahhidin bu riskleri alması için ya yerel yönetimlerin ya da ilgili bakanlığın kentsel dönüşüm için uygun şartları oluşturması lazım.”
 
 
“ÖDEME PLANLARI EMEKLİLERE GÖRE DÜZENLENMELİ”
 
 “Düşünün Piri Reis Caddesi’nde bir kentsel dönüşüm yapacaksınız. 5 katlı bir apartmana kentsel dönüşüm için yine 5 kat imar izni veriyorsunuz. Bu apartmanın dairelerinde yıllardır emekli Mehmet amca, emekli Ayşe teyze var, bu insanların gelirleri belli. Bu gelirler doğrultusunda bugün bu maliyetler ile kentsel dönüşüme girildiğinde az önce saydığım insanların bu maliyetleri karşılayacak ödeme gücü var mı? Yok. O zaman ne yapmak lazım. Birincisi hem yerelde hem de ilgili bakanlık düzeyinde çalışma yapılmalı, konutu kentsel dönüşüme girecek kişilerin yani mal sahiplerinin ekonomik durumları belirlenmeli. Bu vatandaşlar ne ödeyebilir, bu tespit edilmeli. Emekli maaşına endeksli bir ödeme sistemi getirirlerse bir kentsel dönüşüm olur. Ama kalkıp da ev sahibi olan emekli vatandaştan 500 bin, 1 milyon TL para istenirse kim kentsel dönüşüme girer?”
 
“SOSYAL KONUTLAR’DAKİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ANCAK TOKİ ÇÖZEBİLİR”
 
“Sosyal Konutlar dendiğinde hemen akıllara sosyal devlet geliyor. Sosyal devlette ne vardır? TOKİ, sosyal konut yapmak zorundadır. Ben Çanakkale Müteahhitler Birliği başkanlığına seçildiğimin ertesi günü yaptığım açıklamada, ‘Sosyal Konutlar’daki kentsel dönüşümü ancak TOKİ çözebilir’ demiştim. Çünkü Sosyal Konutlar’da kentsel dönüşüme girecek ciddi bir alan var. Ayrıca ilk kentsel dönüşüm projesinde 13. kat olan proje daha sonra 8 kata düşürüldü. Sosyal Konutlar kentsel dönüşümünde herkes kendi yerinde olacak ve  3 kat müteahhide kalacak. Bir müteahhit, yüzde 60’ı kat sahiplerine verirse o inşaatı zarar etmeden tamamlama şansı yok. Akıl var, mantık var. Bir de sosyal konutlarda bir dairenin sahibi ile muhatap olmuyorsunuz.”
 
“TEK ELDE TOPLANIR VE TAMAMLANIRSA BİZ DE TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYARIZ”
 
“Görüşmede, ‘Sosyal Konutlar’daki kentsel dönüşüm, tek elde toplanır ve tek elde tamamlanırsa biz de taşın altına elimizi koyarız’ dedik. Sosyal konutlarda 10 daire bulunan bir apartman, miras olaylarından dolayı 20-30 hisseli olmuş. Kentsel dönüşüme başlamanız için 20-30 kişiyi bir araya getirmelisiniz.  20-30 kişi ile konuşacaksınız, ondan sonra iş yapacaksınız burada bürokrasiyi işleri yürütebilmek, bu şartlarda gerçekten çok çok zor. Hem parasal hem de zamansal olarak baktığımızda Sosyal konutlarda kentsel dönüşüm yapmak çok zor. Sosyal konutların, kentsel dönüşümünde tek çözüm TOKİ’dir. TOKİ lüks villalar rezidanslar yapacağına, Çanakkale’ye gelecek ve Sosyal Konutlar’ın kentsel dönüşüm sorununu çözecek.”
 
 
YAKLAŞIK 3000 KİŞİ MAĞDUR OLDU
 
Çanakkale Belediyesi’nin ‘Sosyal Konut Bölgesi’ ilan ettiği alanda, vatandaşların kurduğu kooperatifler, 1972’de başlayan inşaatlar, son blokların eklenmesiyle beraber 1990 yılında tamamlandı. Günümüzde Sosyal Konutlar Bölgesi’nde bulunan, 86 konutun 5 katı olmakla birlikte, yaklaşık olarak 3 bin kişi yaşıyor. Belediye uzmanlarının 2013 yılında yaptığı inceleme neticesinde söz konusu konutlar için ‘depreme dayanıksız’ raporu düzenlenmişti. O günden bu yana kentsel dönüşüm yapılması beklenen Sosyal Konutlar’daki sorun çözüme ulaşmayı bekliyor.
 
 
Dilek Akşen